Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Мърляво правене на пари: Кралското...

Меган Маркъл предизвиква „крясъци“ от Двореца заради...

Народният театър обмисля платено излъчване

отпечатай новината

31.03.2020 12:30 | Видян 2289 пъти

Народният театър обмисля платено излъчване

В критичния за живото изкуство период на извънредно положение и забрана за публичното провеждане на културни събития театрите мислят за антикризисни мерки с които да запазят вързката с публиката си и евентуално да компенсират част от финансовите загуби. Платено излъчване на представления в стрийминг или на запис, което пръв срещу 7.98 лв. осъществи мениджмънтът на Мариус Куркинки с моноспектакъла „Черното пиле“ в Международния ден на театъра 27 март, както и изместване на активния сезон през лятото са част от възможните решения.

От Народния театър обясниха за „Монитор“, че обмислят и двете, но директорът Мариус Донкин уточни, че ако се отиде към показ на спектакли, стриймингът или записът трябва да са достойни за нивото на отговорност на първата ни трупа. „Засега обмисляме да бъде или да не бъде, а след това ще решим как да бъде и с кого да го осъществим“, по Хамлетовски коментира Донкин. И потвърди, че платената услуга е в периметъра на обсъжданите стъпки, но трябва да се мисли и за зрителите, които нямат възможности. Той припомни, че още преди две години и половина е предложил подобна инициатива, но се искат сериозни средства за техническа организация, авторски права и др.

„Времето сега избута напред този проблем, но трябва да го направим по подходящ начин за художествената творба и съобразявайки се какво ще ни струва“, изтъкна Донкин. Когато ситуацията се нормализира, ще компенсираме с програмата до голяма степен и за сметка на лятната почивка, каза директорът на академичната трупа. Тъй като Народният прави програмата си за 2-2,5 години напред, ще има сериозно пренареждане и по отношението на планираните гостуващи от чужбина творци и спектакли. За 170-годишнината от рождението на патрона на театъра стартира онлайн инициативата „Рецитираме Вазов“, в рамките на която зрители или техните деца ще запишат в домашни условия 2 негови стихотворения – „Аз съм бълтарче“ и „Молитва“, които ще бъдат пуснати в сайта и страниците във Фейсбук и Туитър.

От театър „Българска армия“ спазват стриктно санитарно-хигиенните норми и за тях стрийминг на живо не е вариант, защото пак се събират много хора за изиграване на спектакъл, каза зам.-директорът Йордан Алексиев. За съжаление, те нямат професионални записи на постановки, а само такива за вътрешна употреба, които не са качествени. „За такива записи в бъдеще се изискват страшно много средства: за 4 камери, режисьор, монтажисти, за да е като добър тв театър. Досега в бюджета не сме имали средства за това, а предвид кризата и в бъдеще едва ли ще имаме“, призна той. В момента артистите работят от разстояние по разучаване на нови текстове. Управата на театъра не знае още дали ще играят и през лятото, но по принцип техните екипи са много активни в летните гастроли.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !