Наплатанова измества Момчилова в СЕМ?

Габриела Наплатанова е най-вероятният нов шеф на СЕМ....

Лили на 85(88)

Слух, че Лили Иванова става на 90 на 24 април обикаля...

Фонд Култура ще менажира подкрепата за независимия сектор

отпечатай новината

01.04.2020 11:30 | Видян 718 пъти

Фонд Култура ще менажира подкрепата за независимия сектор

Двата фонда за подкрепа на независимите култура и изкуство у нас – социален за артистите и структурен за организациите от сектора, ще бъдат менажирани от Национален фонд „Култура“, чийто бюджет е 2 милиона лева. Това стана ясно след днешната конферентна среща на представители на независимите артисти и арт организации в България, на културно-творческите индустрии и министъра на културата Боил Банов.

Предстои създаването на различни програми, към които тези средства ще бъдат разпределени, и частни сдружения, театри и т.н. ще могат да кандидатстват с проекти за тях.

Търси се решение за всички организации извън държавния сектор, съвместно с други институции, включително и на европейско ниво, увери министър Банов представителите на различните творчески обединения. Той потвърди, че като най-спешна мярка към момента може да бъде преструктурирането на Фонд „Култура“ и създаването на програми за финансиране чрез него. До петък Министерството на културата се ангажира да предложи конкретни програми и методи за финансирането им, като дотогова очаква и предложенията на творците в тази посока.

Разговорите с представителите на визуалните и изпълнителските изкуства в свободния и частния сектор продължават в петък, 3 април. Целта е програмите да се задействат максимално бързо, за да могат артисти и организации от независимия сектор да кандидатстват за средства още на конкурсната сесия през април.

Режисьорката Гергана Димитрова, като представител на независимия творчески сектор (Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни"), поясни за „Монитор“, че тези 2 млн. лв. доникъде няма да стигнат, тъй като изчислените загуби в сектора до юни, на база обработката нва 500 карти от анкета по темата, са над 7 млн. Сега попълнените карти са вече 900 и съответно сумата още е нараснала.

„И ние, и министърът сме наясно, че тези 2 млн. вече са разписани, те не са свободни пари и вземането от тях ще ощети други. Ние не искаме това. Настояваме за средства от националния бюджет, от фонда за иновации и от европейските фондове, които ЕС предоставя за мерки за подпомагане в сферата на културата в сложната ситуация на извънредно положение заради пандемията от коронавирус“, каза тя. И обясни, че следващата стъпка е министър Банов окончателно да определи колко пари според него ще са нужни за независимата култура и да постави исканията пред Министерски съвет.

Министър Банов увери, че Национален фонд „Култура“ ще бъде допълнително финансиран от правителството, така че да обезпечи необходимите мерки.

Допълнителна и специфична подкрепа за културата се налага и след официално обявените кризисни мерки за бизнеса от страна на правителството. Хората в сектора на културата не могат да се възползват от тях, поради масовия модел на работа по граждански, а не по трудови договори, както и заради проектно ориентираната дейност, която не осигурява постоянна заетост.

Бяха споделени конкретни проблеми, пред които се изправят работещите в сектора и необходимостта от навременни мерки, които да предотвратят задаващата се дълбока криза в културата. На срещата беше решено да се създаде работна група с представители на Министерство на културата и независимия сектор. До петък групата трябва да предложи механизъм, по който необходимите социални и структурни мерки да се добавят като нови програми на фонд „Култура“, като по този начин надградят неговата дейност до момента.

Допълнителният бюджет за култура може да бъде осигурен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

Източник и снимка: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !