Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как да не напълнеем, докато сме вкъщи

отпечатай новината

03.04.2020 17:19 | Видян 1417 пъти

Как да не напълнеем, докато сме вкъщи

Темата се обсъжда много в социалните мрежи - как стоенето вкъщи ще доведе до наддаване на телесно тегло. Става въпрос за неизбежно последствие, но и за чудесна възможност да се заемем с готвене, увериха експерти, цитирани от БТА и Франс прес.

"Не знам дали ще сме помъдрели след края на това изпитание, но със сигурност ще сме затлъстели - предупреди диетоложката Беатрис дьо Рейнал, която съветва да се намали консумацията на храна. - Аз самата съм склонна да похапна шоколад, вместо ябълка. Това може да ни изиграе лоша шега."

Заседнал начин на живот, намалена физическа активност, близост до хладилника и изкушения формират експлозивен за поддържане на линията коктейл, който е уникален за толкова дълъг период.

"Вече имахме опасения, свързани с недостиг на някои продукти по време на войната в Персийския залив или през периоди след атентати, когато хора се затваряха вкъщи, но отиваха на работа - заяви Паскал Ебел от Френския център за изследване и наблюдение на условията на живот. - Но в случая част от населението не работи и не се движи."

"При липса на каквато и да било физическа активност, човек гори 200-400 калории по-малко - поясни диетоложката Женифер Обер. - Затова трябва да намалим порциите и да се движим."

Когато периодът генерира много стрес поради страх от смърт, болести или финансови проблеми, храненето е своеобразно убежище. При положение че прекарваш цялото си време у дома, е лесно да ядеш повече, отколкото е разумно, отбеляза Британската фондация по храненето.

Животът в изолация има своето отражение и върху начина на хранене.

"Хората, които имат деца, ще е добре да сготвят спагети болонезе, за да може всички да са доволни - каза експертът Джулиан Мърсиър. -Така ще се избегне възможността родителите да убеждават децата си да консумират нежелано от тях ястие, например спанак."

Паскал Ебел обаче припомни, че не всички готвят у дома и че в някои домакинства с ниски доходи липсват готварски печки.

С това е свързана тенденцията да се консумират готови храни, които изчезнаха от супермаркетите, след като хората първоначално се втурнаха да купуват тестени изделия и ориз.

Експертите препоръчват хората да консумират храна само в определени часове на деня, а не цял ден, да са активни физически и да готвят възможно най-често у дома.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !