Легендата на руския рок Борис...

Легендарният музикант Борис Гребеншчиков и неговата...

Бригада Нов дом ремонтира дома на...

Майстор-алпинист, работил в изследователска база в...

Ара Маликян научи Криво садовско хоро заради Васко Василев

отпечатай новината

10.04.2020 09:58 | Видян 1135 пъти

Ара Маликян научи Криво садовско хоро заради Васко Василев

„Мечтая да свиря български фолклор“, заяви пред „Монитор“ преди година и половина един от най-известните цигулари в света – испанецът с арменска кръв и ливански произход Ара Маликян. Е, мечтата му бързо се осъществи, благодарение на виртуозния му колега – българина концерт-майстор на Кралската опера Васко Василев.

Двамата са стари приятели и съученици, които поддържат много близки отношения и до днес. Чуват се всеки ден и от години планират да направят общ проект, но невъзможните им работни графици не са го позволявали до сега, разкриват от екипа на българина. И двамата са истински любимци на българската публика, а времето, което карантината заради пандемията от коронавирус им осигури най-накрая доведе до общ „концерт“ с Криво садовско хоро в интернет.

Васко, Ара, пианистът и тромпетист Виктор Вайехо и перкусионистът Хуан Хередия от Chambao (с последните двама Васко е гастролирал и в България и работи от дълги години) изненадаха феновете си със сложното неравноделно хоро. Те се включиха с общо видео, в което солото си делиха Василев и Маликян. Изпълнението не е планирано дълго. Василев е предложил на Ара композицията, той я е харесал и като на шега са решили да я изсвирят заедно. Само за няколко часа тази шега, заснета от хола, беше гледана над 100 000 пъти и зрителите непрестанно нарастват.

"Сметките на вируса могат да излязат криви, ако останем вкъщи и правим каквото обичаме, с хората, които обичаме", гласи текстът към видеото в профила на Васко Василев във Фейсбук. „Българска фолклорна мелодия „Криво хоро“ заедно с добрия ми дългогодишен приятел Васко Василев“, пък е анонсирал общото изпълнение Ара.

Припомняме, че за българската публика сантиментът на Василев към Криво садовско хоро съвсем не е изненадващ. На голямото си турне миналата година Васко изсвири точно него, в аранжимент на академик Петко Радев.

Дългоочакваната кооперация между Ара и Васко във Фейсбук, дава надежда на ценителите на класическата музика и модерния поглед към нея, какъвто и двамата имат, че най-накрая ще видят любимците си на една сцена.

Предпоставка за това са и почти припокриващите се дати на турнетата им у нас в началото на лятото.

Източник: Монитор
Снимка: Фейсбук

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !