Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

1200 свободни артисти на минимална заплата за 3 месеца

отпечатай новината

10.04.2020 15:09 | Видян 1270 пъти

1200 свободни артисти на минимална заплата за 3 месеца

„Всвободния сектор, в който са заети не малка част атктьори, художници, литератори и други ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се. За времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение“. Това заяви министърът на културата Боил Банов.

"Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация", каза още той на брифинга тази сутрин.

Министър Банов отново обясни, че за държавните културни институти са обезпечени за 6 месеца възнаграждения и осигуровки, за да нямат притеснения работещите в тях, ако в началото след кризата няма голяма вълна от публика – да работят спокойно и да подготвят нови продукти. Свободният сектор, където са заети голяма част от българските артисти – художници, танцьори, музиканти, актьори, огромна група хора – за най-нуждаещите се от тях, които са имали под 1000 лв. Месечен доход, са осигурени 2 плюс 1 минимални заплати за месеците на кризата и следващия месец след нея.

„С представители на секторите работихме 2 седмици и повече, имахме 3 срещи видеосрещи, на последната присъства и социалният министър Деница Сачева, с която сме в единомислие и единодействие“, изтъкна Банов. Той подчерта още, че мерките ще дадат сигурност и хората спокойно трябва да се заявят за тях, защото това не е социална помощ. „Очакваме след това те да се погрижат за нашия дух“, каза министърът на културата. Отделно от това се разработват сериозни механизми за след извънредното положение, за да се даде възмогност за много проекти да се наситят през Национален фонд „Култура“.

„Обмислили сме сериозни неща, а не отделни единични проекти. Ще увеличим драстично бюджетите за тези проекти. Сега, в тази ситуация, ще пристъпим към приемане на 25-30% разходи, ще удължим соковете за проектите във времето, за да има стабилност на екипите, които участват. Така че мислим агресивно и занапред“ы увери Боил Банов. Той благодари на премиера Бойко Борисов, който е поставил тази задача да се разработят краткосрочен и дългосрочен проект за свободните артисти, които не просто да спасят сектора, а да дадат възможност за развитие.

Благодари и на министър Сачева, от която очаква още подкрепа, защото ще е първа подобна задача за Банов да разпределя заплати на свободния сектор, както и на всички артисти – за активността и визията за бъдещето. Боил Банов специално спомена с благодарност и Христо Мутафчиев, шефа на Съюза на артистите, който му звънял „по 10 пъти на ден и за двата сектора – държавния и частния, за да изисква решения“. Надявам се, че и той ще бъде доволен, защото това са мерки, с които да издържим и да създадем възможности за развитие, обощи Банов.

Министър Сачева уточни, че се очаква 1200 души от независимия сектор да бъдат подкрепени с тези мерки. Неслучайно сме се спрели на работна заплата - около 2 700 000 лв. вероятно ще ни струва това, каза тя. Обеща да се продължи и програма „Мелпомена“, която осигурява 230 работни места с около 2 млн. лева общо. Порграмата есъвместна с МК и САБ. Вчерашния ден 1553 заявления за програма 60:40 са били подадени, за 22 000 работници, има и от сектора на културата, каза Сачева и допълни, че вчера е бил по-нисък броят на нови безаботни. А 502-ма вчера намериха работа въпреки кризата, каза тя. За 1 месец от извънредното положение и 72 000 безработни за това вмреме е цифра, която ни тревожи, но схемата 60:40 действа от едва седмица и доказва, че работи добре, завърши експозето си тя.

Певицата Люси Дяковска от името на независимите артисти каза, че сега не е време за оплакване, а за съпричастност към тези, които отдават себе си, за да сме добре. „Артистите винаги ги е имало заради публиката и утре пак в салоните ще светят очи. Ще е хубаво сега да бъдем добри, не остри и изискващи, а добри. Утре артистите ще превърнат отново живота в музика, танц, картина. В смирението си сме сами, в бъдещето – не“, цитира тя. И напомни, че другите независими творци, чийто доход е бил над 1000 лв., и не са „най-нуждаещи се“, имат право на 1500 лв. безлихвен кредит. По равен и адекватен начин да бъдат издърпани напред и 2-та сектора – частен и държавен, пожела си тя.

Танцьорът Атанас Месечков цитира оперната дива Соня Йончева: „Помогнете на артистите сега, за да ви помогнат те после“. Свободните артисти са сегмент от цялата ни културна картина, напомни той. Ако те утре нямат сцена, на която да представят произведенията си, ние ще сме пред един друг проблем - с увеличаване на безработицата в този сектор, затова се радвам, че диалогът ни върви към структурни подкрепи, коментира Месечков и оприличи свободните артисти на магистрали в културата. „Нашите културни магистрали ни изведоха отвъд България и ще е лошо, ако ги оставим кални и да не стигнат навън до партньорите си в чужбина. Да помислим в общ дух като общество за онова, което прави независимото изкуство. Ние 24 часа 7 дни лягаме и ставаме с този проблем“, подчерта артистът.

На журналистически въпрос колко е общият брой на работещите в независимия сектор извън тези 1200 най-нуждаещи се, министър Банов обясни, че общо са 2200 свободните артисти в страната по данни на НАП. Парите за спасителните мерки ще се дават през програма на Фонд „Култура“, там и ще се кандидатства, като до другата сряда това ще се приеме в Министерски съвет и ще започне приемането на заявленията, след което следва изплащането. Въпрос на технология е откъде ще дойдат средствата, но са гарантирани, увери министър Банов и предположи, че изплащането им може да започне в края на месеца и ще важи със задна дата.

Източник: Monitor
Снимка: МС

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !