Не знам дали е жива, но не искам...

Братът на мистериозната криптокралица Ружа Игнатова –...

Тръмп обяви проект Stargate AI за 500...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви снощи инвестиция в...

Екзотичните рецепти под карантина на Рут Колева

отпечатай новината

10.04.2020 15:38 | Видян 1276 пъти

Екзотичните рецепти под карантина на Рут Колева

Карантината заради пандемията от коронавирус завари Рут Колева в екзотично Мексико. Уж на почивка за малко, отскачането й  до там се превърна в дълго и емоционално преживяване, което тя споделя с последователите си в социалните мрежи.

В публикациите си от красивото градче Ел Куйо, където е „принудена“ да остане, тя говори за музика, за ситуацията с извънредните мерки, за местните власти и за… кулинария. Рут сподели страхотни рецепти, които си сготвила на бързо с един местен шеф, който държи най-стария ресторант в града и с когото станали неочаквани приятели.

Ето разказа на Рут:

„Преди седмица се запознах със собственика на единствения ресторант, който посещавах преди да наложат превантивната карантина в Ел Куйо и всички ресторанти да затворят. Какъв е шанса да срещнеш мексиканец, който е бил в София? Сравнително малък, но очевидно не нереален. Човекът има изключително приятна история. Заминава за Чехия 2010та където работи в един страхотен мексикански ресторант в Прага, който по стечение на обстоятелствата се оказа, че съм посещавала по време на европейското ни турне преди 2 години.

След Прага се мести в Букурещ, където работи още две години и няколко пъти „отскача“ до София за уикенда, eдиния от които, за да закара група маричи до ресторант в центъра. От две години държи ресторанта Ла Кочинита, който е най-стария ресторант в Ел Куйо. Менюто им е селектирано много добре и с добри съставки. Споделяйки му, че най-много ми е харесал техния октопод и, че никога не съм яла по-вкусен, той ми издаде тайната му в рамките на десет минути. В момента съм в бурно търсене на октопод из рибарите в селото, защото нямам търпение да пробвам метода с който се получава толкова крехък и вкусен.

Седейки на ветровития кайт спот и говорейки си за различни ястия и вкусотии, нямаше как да не прехвърлим разговора и в кухнята на малката къща, която служи за склад на кайт оборудването. Моя нов приятел реши да спретнем нещо бързо за мезе, което освен невероятно лесно се оказа изключително полезно и вкусно. Хикама е корен, който расте в Централна и Южна Америка. Съдържа много важни витамини и минерали, включително витамин С, фолат, калий и магнезий.

Той е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри и вода. Съдържа и антиоксиданти, включително витамини С и Е и бета-каротин. Прилича на ряпа, като обвивката се бели като кора, не е нужна дори белачка. Хикамата е много водниста, със свеж и леко сладък привкус. Страхотно е да се консумира прясна, но при желание може и да се вари, пържи и пече. Тази бърза салатна разядка се състои от половин глава Хикама, 1 чушка жълто хабанеро, кориандър, сол и лайм. Кориандъра и лайма се нарязват на ситно, а корена режем на шайби (нито прекалено дебели, нито прекалено тънки). Оставя се да преседи малко и е готово за хрупане.

Аз направих моя версия в която сложих и един морков за свежест. Понеже знам, че в България няма хикама, но има други интересни кореноплодни бих ви препоръчала да опитате с някоя ряпа, която няма горчив вкус. Така приготвено „мезе“ може да се консумира по цял ден, докато сте в изолация и правите тигели до хладилника, чудейки се какво да си хапнете. Втората бърза рецепта е за прясна салса с домати. Половин глава червен лук, 2 домата, 1 чушка жълто хабанеро, ½ лайм, сол и кориандър.

Всички се нарязва много на ситно, но без да се слага в блендър, защото убива вкуса. Няколко поредни дни приготвям тази салса с идеята, че ще бъде сос към рибата за вечеря и така и не успява да стигне до там. Свършва преждевременно. Имайте предвид, че и двете рецепти са люти, но в лютите чушки има много витамин Ц, който е супер стимулант за имунната система и навсякъде препоръчват да се приема в по-големи дози превантивно covid-19.

Насладете се на тези скромни, мексикански, здравословни must-have епетазйъри в хладилника, които да похапвате по време на изолация.
Buen apetito!“

Да ви е сладко, с тези екзотични предложения, с които да експериментирате в кухнята. И без това не можем, все още да ходим на вън!

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !