Първо правило на българската...

Първо правило на българската политика: едно е да не...

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's...

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell’s Kitchen....

Борисов: Няма ваксина и лекарство за COVID-19, няма как светът да знае какво ще прави

отпечатай новината

16.04.2020 15:53 | Видян 1000 пъти

Борисов: Няма ваксина и лекарство за COVID-19, няма как светът да знае какво ще прави

"Казах на Щаба да не дават за пример други държави, защото ги прокълнават. Дадоха за пример Сингапур, за два-три дни ги разсипа. Какво не сме направили да ви предпазим?

Всичко това го правим за добро. Много от моите колеги правят успокояваща терапия на народа. Излизат и казват, че след 2 седмици ще отворят магазините. Може и това да е по-правилно, но за мен не е честно. Няма лекарство, няма ваксина, няма никакъв начин светът да знае какво ще прави.

За това почнаха световните лидери да се оглеждат един друг", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Врачанско. Той сподели, че всяка сутрин се надява ген. Мутафчийски да му съобщи, че мерките могат да бъдат смъкнати и призова хората да не излизат за Великден, предаде Нова тв.

Борисов помоли Англия да не му бъде давана за пример. Според него, ако у нас бяха взети мерките за сигурност, подобни на техните, положението в страната щяло да бъде много по-зле. Той подчерта, че заради високата заболеваемост във Великобритания, от днес се спират полетите до там.

"Днес има рекорд в Щатите, хиляди души са умрели. Рекорд има и във Франция. Не съм падар, говоря на хора, които да проявят разум. Те не бягат от мен. Като си заразят родителите и като стане както в другите държави, тогава ще ми задавате въпроси. Всяка дума ни започва с "Умоляваме ви". Има закон. Който го хванат, ще го накажат, но това е "след дъжд, качулка". Нали целта ни е да се запазим живи? Другото ще го насмогнем, стараем се много", заяви Борисов.

Според него PCR тестовете в момента са достатъчно и ще стигнат за местата, където има много заразени.

"Има методики, по които се прави масово тестване. Това не означава да се тестват 7 милиона българи. Статистиката ви показа, никой не може да скрие умрели. Тези, които са го прекарали и не са усетили, са щастливци", каза още премиерът и добави, че за да сме сигурни, всеки ден трябва да се правят тестове.

По-рано днес премиерът разгледа от въздуха строително–монтажните работи на бъдещата площадка на Компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

"В стотици километри са разположени тръбите, работи се на пълни обороти въпреки карантината. Съумяваме да докараме и работници в чужбина. Въртим бригада след бригада. До този момент нямаме заразени с коронавирус. На близо 300 км тръбите са разтоварени. Всеки ден влакове докарват нови. Платили сме около милион обезщетение на селските стопани", обясни той.

"Бригадите стоят по 14 дни без да работят заради карантината. Сметнете какво забавяне е това. Важното е, че все пак се работи. Всичко, което може да работи, да работи!", отсече премиерът.

„Това е напредъкът на компресорните станции, най-мощни компресори, които да увеличават напора по Балкански поток. Виждате за един месец какъв напредък има. Тук се работи на пълни обороти. Близо 240 км има положени тръби. Хората видяха как се полагат тръбите“, заяви по време на инспекцията по въздух премиерът Борисов.

Министър-председателят допълни, че се работи при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Борисов подчерта, че в същото време земеделските производители продължават да извършват селскостопанската дейност и полетата са обработени и засети.

„Навсякъде трактори и машини, едновременно със земеделието „Балкански поток“ си върви. И всички си получават заплатите. В тази криза всяка заплата облекчава и помага, дава възможност да даваме на тези, които нямат“, категоричен беше Бойко Борисов.

Борисов поясни, че след Великден ще бъде направена проверка и на строежа на гръцката граница.

"Всичко тук е пипнато от човешка ръка, но преди това е изчислено, смятано. Все едно е нарисувано от художник", удивли се премиерът.

Премиерът обясни, че всички чуждестранни работници се изолират и проверяват за коронавирус. Борисов направи и инспекция по земя, а по време на нея му беше разяснено какви строителни дейности са извършени до момента.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !