Любимата храна на Кралицата била за...

Покойната кралица може и да е похапвала от най-добрите...

Отиде си режисьорката Мариана...

Тази нощ си отиде режисьорката Мариана...

България остава 111-та по свобода на медиите

отпечатай новината

21.04.2020 12:53 | Видян 992 пъти

България остава 111-та по свобода на медиите

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник. Страната продължава да е последно място в ЕС и на дъното в Европа, предаде euractiv.bg.

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят – Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни –

“Въпреки засилването на междунардния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече.

“Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България.

ЕС и Унгария

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада.

В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии.

И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !