Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Артисти и продуценти взеха 400 бона авансово от права

отпечатай новината

12.05.2020 10:11 | Видян 1249 пъти

Артисти и продуценти взеха 400 бона авансово от права

Близо 400 хиляди лева - толкова е изплатило авансово само за една седмица сдружението за колективно управление на сродни на авторските права в музиката „Профон“.

Кампанията си организацията стартира още в началото на коронакризата, като целта й е да подаде ръка на останалите без работа в момента изпълнители и продуценти. Така шест месеца по-рано от предвиденото „Профон“ започна изплащането на отчисленията, които правоносителите са натрупали през отминалата година. За инициативата си сдружението е планувало да разпредели общо около 1 милион лева.

„Нашата помощ е на база авансиране на средства, които трябваше да достигнат до правоносителите от септември нататък. Изплащаме аванси в размер на 70% от възнагражденията които всеки от тях е получил през предишната година, за която са разпределяни приходи. Артистите и продуцентите ще са една от най-тежко засегнатите групи от кризата с коронавируса. Ние бяхме сред първите, които взеха решение за подобни мерки. Същото направиха дружества като нашето в много други държави - Великобритания, Германия, Дания…“, обясни пред „Монитор“ изпълнителният директор на „Профон“ София Щерева.

Междувременно се отбелязва минимален ръст в излъчването на родна музика в ефир. През първия месец на извънредното положение той достига до 2-3 процента, като голяма заслуга за това имаше и инициативата на радиостанциите да излъчват „Ако си дал“ на Емил Димитров на всеки кръгъл час в знак на солидарност с медиците. „По-голямото излъчване на българска музика в ефира ще е много важно за оцеляването на целия музикален сектор", допълва Щерева.

„Музикаутор“ - сдружението за колективно управление на авторски права в музиката, също протяга ръка към членовете си. От тази седмица организацията стартира уебсеминари, в рамките на които разяснява въпроси за авторски възнаграждения, регистрацията на нови произведения, дигитални права и т.н. Сдружението излезе със спасителни мерки и за бизнеса. Според тях собствениците на търговски и туристически обекти могат да получат ваканция на плащанията за песните, които по дефиниция звучат на територията им. Решението е налице, след като извънредното положение беше преустановило дейността им.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !