Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Блог оспори авторството на Wind of Change. ЦРУ написало хита

отпечатай новината

26.05.2020 12:23 | Видян 540 пъти

Блог оспори авторството на Wind of Change. ЦРУ написало хита

Популярен блог заяви, че немската рок банда Scorpions не са автори на хита wind of Change, а песента е дело на ЦРУ и целта й била да събори Източния блок.

Парчето е написано само два месеца преди падането на Берлинската стена от Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година. “В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” .

Текстът й в превод гласи: “Отведи ме в магията на този миг,/в тази нощ на слава,/ когато бъдните деца/ се носят на промените със вятъра.”

„Песента допринася за падането на Стената и разпадането на Източния блок. Когато музиката има такава сила, тогава зад нея стои някоя тайна служба“, смята журналистът Патрик Раден Кийф, който е създал подкаст по темата. За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф чувал от свой познат, който съответно го е чувал от свой познат, и т.н. И тъй като никой няма да даде официално интервю по темата, той започва свое разследване.

Подкастът на Кийф е разделен на няколко части и продължава шест часа. В него авторът търси доказателства, но не открива убедителни такива. Той обаче запознава слушателите с културно-политическата работа на ЦРУ – например как афроамерикански музиканти, сред които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански държави с външнополитически цели, без да подозират това.

Кийф обаче има и силна опозиция. „Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва музикалният журналист Карстен Шумахер. “Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“.

Шумахер открива несъответствия. Wind of Change е написана през 1989 г, но за първи път е публикувана през ноември 1990 г. като част от албума Crazy World. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 г. “Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година”, казва Шумахер.

Той не смята за съмнително и това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. „Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал – особено за една германска банда. Това, че музикант е седнал и е написал песен, не намирам за никак странно, напротив: това е работата на един поп музикант!”.

Клаус Майне впоследствие написва още редица песни. Последната от тях е “Sign of Hope” – балада, посветена на кризата с коронавируса.

„Начинът, по който текстът е написан, и неговата простота са христоматиен пример за песен на Scorpions“, смята Шумахер. Една бърза проверка в „Уикипедия“ показва, че “Wind of Change“ тогава е била преведена не само на руски, което Кийф посочва като аргумент, а и на испански, което обаче не се казва.

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Когато подкастът на Кийф ражда твърде много предложения и въпроси, авторът се среща с Клаус Майне. Двамата си говорят за времето тогава, за създаването на Wind of Change. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето проучване. Част от отговорът на Майне е: “А не показва ли всичко това силата на музиката?”

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !