Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Бившата на Доган продава къща - паметник на културата, за 1 милион лева

отпечатай новината

28.05.2020 16:58 | Видян 2246 пъти

Бившата на Доган продава къща - паметник на културата, за 1 милион лева

Бившата дългогодишна приятелка на Ахмед Доган Алтен Алиева продава една от най-красивите къщи в България – Стоян Стайновата къща в Казанлък, със стенописи на големия български художник Иван Милев, стана ясно от публикация в сайт за недвижими имоти.

Къщата е със статут на национален паметник на културата, но е частна собственост.

Именно статутът и трудността да бъде поддържан имотът е причина сегашните собственици – наследници на сградата, да я обявят за продажба срещу 500 хил. евро или около един милион лева.

А „Къщата с кулата“ в центъра на Казанлък е забележителна архитектурна ценност. Строена е в началото на XX век от софийския архитект Никола Занков. През 1925 г. казанлъшкият живописец Иван Милев зографисва стените на салона в къщата. Пак той прави и цялостното обзавеждане на първия етаж.

В къщата след 9 септември са били настанени офицерски семейства, обитавана е и от общинската администрация. Опитали са се да я превърнат в музей. През 1979 г. е обявена за паметник на културата.

След 10 ноември домът на Стайнови е реституиран. Всички опити на наследниците обаче да го превърнат в средище за култура, остават безплодни. През 2019 г. е направена пълна реставрация на сградата, възстановени са декоративни елементи, като са запазени оригиналните австроунгарски плочки, подменена е външната дограма. За тази реставрация къщата е номинирана и за архитектурна награда в тази категория.

За съжаление обаче по-нататъшната ѝ поддръжка е твърде скъпа, затова собствениците я обявяват за продажба. Бившата приятелка на Доган се занимава с продажбата и често публикува информация за уникалната сграда, надявайки се, че така ще намери заможен купувач с интерес към изкуството. Засега обаче опитите й удрят на камък.

Община Казанлък не може да отдели средства, за да откупи „Къщата с кулата“. Надеждата на казанлъчани е да се създаде инициативна група, която да събере пари за откупуване на паметника, пише Галерия.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !