Пуловерът, с който Борисов бе сниман...

Пуловерът, с който Бойко Борисов постъпи за операция в...

Свиха Ламборгини по документи: как...

Известният бизнесмен Ивайло Пенчев сподели изумителна...

68% от българите никога не са спортували

отпечатай новината

01.06.2020 14:42 | Видян 357 пъти

68% от българите никога не са спортували

68% от българите никога не са спортували, само 2% от населението спортува редовно. Само 33% от децата между 10 и 14 г. се занимават със спорт, а между 15 и 19 г. процентът е 39.

 

Тези данни изнесе бившият министър на спорта в служебния кабинет "Герджиков" проф. Даниела Дашева от НСА по време на представянето на уеб платформата "Спортувай с президента" в резиденция "Бояна". Срещата бе открита от президента Румен Радев и вицето Илияна Йотова в Деня на детето. Сред присъстващите бе акробатът Енчо Керязов, а видеопослания отправиха много други известни спортисти. Видеоприветствие изпрати и шефът на МОК Томас Бах, предаде 24 часа.

Децата са най-голямото ни богатства и заслужават повече внимание, грижи и по-добро бъдеще, заяви президентът Румен Радев. България има нужда от оптимизъм и да инвестира много повече в младите, които са нейното бъдеще. Спортът гради бъдещето ни като нация, каза той. Няма как да откъснем децата от виртуалната реалност, но можем да я използваме като основа да стимулираме интереса им към спорта, допълни Радев. Той призова институциите да говорят и работят в една посока по отношение на децата. И изрази съжаление, че поканени от него министри не са дошли на срещата.

Необходимо е децата да растат физически здрави и психически устойчиви, с изграден характер и родолюбие, с патриотично образование и природосъобразен начин на живот, каза още Радев. Той определи обездвижването сред младите днес като голямо предизвикателство. Спортът е много повече от физическо развитие, той калява психиката и каве характера, утвърждава екипния дух, спомага за намаляване на агресията в училище, обединява хората и носи мир, изброи държавният глава. И обясни, че целта на инициативата му е да съдейства за развитието на детския спорт.

На сайта "Спортувай с президента" ще се събират снимки и клипчета на спортуващи деца. Там има специален президентски тест - с личния пример на държавния глава децата да спортуват отново. Той включва 7 упражнения - лицеви опори, коремни преси и други, и всеки, който иска, може да участва. Резултатите от тестовете ще бъдат обобщени към 15 септември. А най-добре представилите се ще получат златна, сребърна или бронзова значка от президента. Ще има и награда за посланик на спорта.

Ще има и купи на президента по гимнастика, тенис на маса, шах.

5,9% от децата до 5 г. са със затлъстявания, изнесе данни пък д-р Цветелина Тотомирова. 25% от децата между 5 и 9 г. са със затлъстяване, а с нарастване на годините и влизане в пубертета този процент нараства драстично.

В световен мащаб 41 милиона деца под 5 г. са с наднормено тегло, а между 5 и 14 г. вече са 340 милиона.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !