Новият Ботев започнал като Ян Бибиян

Като Ян Бибиян е започнал актьорът Деян Жеков, който...

Ралица Паскалева крие...

Ралица Паскалева е новият водещ на "Игри на...

Фекалиите с курс към Слънчев бряг

отпечатай новината

02.06.2020 09:07 | Видян 472 пъти

Фекалиите с курс към Слънчев бряг

Мръсните фекални петна в морето, които са резултат от свободно изтичане на мръсна тръба във Варненско езеро и никой не си мръдна пръста да вземе някакви мерки 9 месеца, пътуват на юг. Те се отливат в посока юг и в неделя бяха стигнали на 20 километра от морската столица около хижа Черноморец, съобщава кореспондентът на 24 часа.
С тази скорост, за уикенда се очакват в Слънчев бряг, заедно с първите туристи.

На място е видимо смесването на чиста, в момента с изумруден цвят, с тъмнокафява вода, като на места тя загражда десетки мили в морето. „Корабите, които чакат на рейд, за да влязат във варненското пристанище, се открояват като острови на хоризонта“, поетично описва вмирисаната ситуация кореспондентът.

„Рибарите с лодки, които мятат за сафрид, се оплакват, че са принудени да харчат много гориво, докато намерят чисто място в морето“, сърцераздирателно добавя репортерът.
Както е известно, екоминистърът Емил Димитров заяви, че кметът на Варна Иван Портних е скрил за аварията през август миналата година. А първият гражданин на морската столица, от своя страна, отрече да има замърсяване, като в същото време сподели, че никой не е виновен за него.

Докладвахме на общината на 20 август за аварията, заявиха от варненското ВиК като така опровергаха кмета.
Заместникът му Христо Иванов обаче контрира Ревизоро, като каза, че през ноември екоминистерството е било сигнализирано за катастрофата с канализационната тръба. Тя извежда фекалните води от кварталите Аспарухово и Галата по дъното на езерото към варненската пречиствателна станция. Защо са му трябвали 3 месеца да реагира след сигнала на ВиК и защо чак през май – след още половин година, нямаше никакъв резултат, обаче замът мълчи.
От общината ще търсят компенсация от гръцката фирма, която МОСВ е изпратило да строи съоръжението. Ведомството отпусна 1 милион и 80 хиляди лева за ремонта, който трябва да завърши през ноември.

Ако общината осъди гърците, милионът ще бъде върнат на МОСВ.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !