Ливанският поет, писател и философ Халил Джурбан е казал, че красотата е вечност, взираща се в собствения си образ в огледалото. Въпреки мъдрите му думи обаче, ние не трябва да забравяме простата житейска истина, че подобно на всяко друго нещо на този свят и хубостта има своя срок на годност... Ето защо, с цел да я задържим максимално дълго, трябва да се научим как правилно да полагаме грижи за нея, като започнем на първо място с един от най-важните ѝ фактори - кожата на лицето, пише Dir.bg.

Тя ежедневно е изложена на външно и вътрешно замърсяване, които, искаме или не, оказват своя ефект върху нея. А сега, когато стоим на прага на лятото, е от изключително значение да положим дори повече усилия за нейната поддръжка, защото със смяната на сезоните организмът ни също търпи различни промени. Още повече - колкото и да харесваме горещите дни, изпълнени с ярки слънчеви лъчи, които поначало свързваме с емоции, усмивки и морски вълни, те всъщност вредят на нашата кожа.

Разбира се, днешното ежедневие, изпълнено от сутрин до вечер с безброй ангажименти, често ни лишава от време, в което можем да обърнем повече внимание на самите себе си. По неписано правило от понеделник до петък графикът на всеки един от нас прелива от най-разнообразни задължения, затова пък уикендите предоставят чудесната възможност не само да си починем от работата и да възстановим силите си, но и даже да се поглезим. Последните дни от седмицата също така са и най-удачният момент да се погрижим за външния си вид.

Ето и как можем лесно да го сторим:

Хидратиране

Както споменахме, наближаващият жарък сезон представлява сериозна заплаха за кожата на лицето ни, тъй като високите температури, слънцето и климатиците, борещи се със жегата, единствено я изсушават, увеличавайки вероятността от появата на бръчки. Затова е абсолютно задължително да пием поне по 1.5 литра вода на ден (а през уикенда може и повече), която ще направи кожата ни по-жизнена и еластична и ще повиши нейния тонус. Наред с това, като естествен детоксикатор, приемът ѝ ще ни помогне да се освободим от натрупаните мазнини и токсини в организма. Не бива обаче да спираме дотук. В своя състав дермата включва 70% вода, а епидермисът около 15% - следователно, за да поддържаме кожата си хидратирана, трябва да използваме подходяща дневна и нощна бяла козметика, която да балансира водните ѝ нива.

Защита от слънцето

Дори топлите месеци да не чукаха на вратата, винаги е удачно да използваме слънцезащитни продукти или поне такива, разполагащи с UV-филтър. Те ще неутрализират ултравиолетовите лъчи на слънцето и ще ни предпазят от неговите вредни ефекти като зачервяване, изгаряне и преждевременно стареене. С тяхна помощ през почивните дни ще можем да си откраднем няколко часа, през които да прочетем любимата си книга, докато лежим под открито небе на шезлонга в двора на къщата или балкона на апартамента, без да се притесняваме от дневната светлина.

Почистване

Този ритуал е от огромно значение, понеже не позволява на порите да се запушат и предотвратява образуването на недостатъци, като черни точки и акне, например. Поради тази причина трябва да го превърнем в рутина, която да изпълняваме всяка сутрин и вечер. Освен миенето със студена вода, което "събужда" кожата на лицето ни, друг напълно удачен вариант е употребата на мицеларна и розова вода.