Джони Деп и Тери Гилиъм заедно на...

Холивудският актьор Джони Деп се събра отново с...

Певицата Ана-Мария снима семейна...

Носията е била на баба й „Шопска сватба“ е новият...

Гърция е №1 дестинация за туризъм без К19: travadviser.com

отпечатай новината

29.06.2020 17:03 | Видян 1258 пъти

Гърция е №1 дестинация за туризъм без К19: travadviser.com

6 от 10 най-сигурни дестинации без коронавирус в Европа са на Балканите, но никоя не е българска, уви.
Гръцкият остров Санторини е начело на световната класация за най-сигурна от гледна точка на коронавируса почивка в света.
От седмици няма дори заразени, а това беше и поводът официалното откриване на туристическия сезон при съседите от премиера Мицотакис да бъде именно там. travadviser.com, който прави класацията пише, че Санторини не са само белите къщи със сините покриви и препоръчва лятното кино, дегустация във винарната Санто, плуване край плажа с червения пясък, 9 км екскурзия от Фира до Оя. Островът отвори за туристи на 15 юни.

Второто място е за Котор в Черна гора, наречен „един от най-красивите градове изобщо”. Споменати са старата част и крепостта с удивителни гледки към живописния залив насред планините, а също многото възможности за екскурзии с колело или пеш в околността. Авторите на ранглистата подчертават, че страната е първата, обявила се за свободна от К19 и отворила сезона още на 1 юни.

Най-големият гръцки остров Крит, който през последните години е възроден хит, влиза на трета позиция. Мястото е толкова сигурно, че на огромния къс земя насред Средиземно море през всичките месеци на корона-истерия са регистрирани едва 17 заразени. Отдавна новите случаи са 0. Препоръчват се , освен плажовете, многото активности в областта на спорта и културно – историческия туризъм, които предлагат домакините. Специално е подчертан о.Спиралонга.

Четвъртата позиция е за остров Майорка, който за разлика от другата част на Испания, която пострада доста от коронавируса, остана на практика почти незасегнат, уверяват авторите. Столицата на острова, ретро влакът от нея до Солер със старинната архитектура и цялата си фотогеничност, фантастичните плажове с тюркоазено море, яхтеното пристанище, нощният живот на Палма Нова са препоръчаните атракции, достъпни от сряда, 1 юли.

Пети е хърватският Пореч. Той е чист от коронавирус, остава такъв през цялата епидемия. Това е най-популярният курорт в Иския. Датира от Римската империя, епископският му комплекс е част от световното наследство на ЮНЕСКО и е на 17 века. Прочути са плажовете Пикал и Делфин.

Шести е словенският Копер, който също почти няма и в най-кризисната епидемия случаи на заразени. Туризмът там работи още от 15 май. Невероятно красив е дворецът от 15-и век във венециански стил, площада Тито, Часовниковата кула над града, от която се открива супер панорама. Копер е предпочитан, защото не събира толкова много тълпи туристи като съседния и по-известен Пиран или Порторож, като трите перли са събрани на дългата само 32 км словенска, наричана още Хабсбургска Ривиера.

Португалските Азори са на седма позиция – екзотично като природа място на 900 мили от континента сред водите на Атлантика.
По-малко познатият гръцки остров Сирос заема осмо място. Той е най-големият от групата на Цикладите, сравнително близо до столицата Атина. Главният му град Ермуполи е забележителен с венецианските мрамори, неокласическите сгради, внушителните манастири, квартала Вапория и театър Аполон. Разбира се, плажовете наоколо са страхотни – и пясъчни, и каменисти, с вода като на Карибите.

Близо до Северния полюс, в крайния север на Норвегия, Свалабрд е девети сред най-сигурните за липса на корона места за туризъм. Там не е имало дори 1 случай на заразен. Фамозно място за наблюдение на северното сияние. Екскурзиите за изследване на дивите арктически животни, на глетчерите и цялата сурова красота са несравнимо преживяване.

Кипърският Слънчев бряг – Ая Напа, известен с плажовете си, лагуната, с археологията, с манастира от венецианско време, но и с нощния живот, на практика още от април е чист откъм корона. Ако случайно някой се зарази там, домакините поемат всички разходи по лечението – нещо, което в България не правим и за своите граждани.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !