Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Резиденция Банкя в топ 5 на соцархитектурата: calvertjournal&arch daily

отпечатай новината

02.07.2020 12:56 | Видян 1520 пъти

Резиденция Банкя в топ 5 на соцархитектурата: calvertjournal&arch daily

Резиденция Банкя е в топ5 на соцархитектурата, съобщава calvertjournal&arch daily.

Днес този модернистичен комплекс в покрайнините на София лежи изоставен, потънал в зеленина и графити. Преди 50 години той настаняваше една от най-важните личности в страната - бившия български комунистически лидер Тодор Живков.

Комплексът, проектиран от Павел Николов, е построен през 1977 г., за да бъде спа и ваканционна резиденция за държавни служители. Въпреки това, лидерът на партията го хареса толкова много, че реши да го направи своя лична резиденция и хотел за достойни гости.

След смъртта на дъщеря си Людмила, Живков го превръща в постоянен свой дом и остава там, докато не бъде изгонен през 1989 г. след падането на СССР. Оттогава петте резиденции, допълнителни сгради и околният парк на ваканционния комплекс са сменени и са преустроени в голф клуб, хотел и център за обучение на Българската агенция за национална сигурност, но сега са изоставени.

Writers’ Resort в Армения.

С изглед към тюркоазените брегове на огромното езеро Севан, Writers’ Resort е модернистичен шедьовър. Построен е в началото на 30-те години от авангардните архитекти Геворг Кочар и Микаел Мазманян за Съюза на писателите на Арменската съветска социалистическа република. В своя златен век, този идиличен курорт бе домакин на литературни фигури от рода на Симоне дьо Бовуар, Жан-Пол Сартр и Василий Гросман. Малко след откриването на курорта Кочар и Мазманян бяха арестувани и депортирани в Арктическия кръг вследствие на сталинисткото потисничество на изкуствата по това време.

Санаториум Дружба

Като утопична ваканционна дестинация, Санаториум Дружба прилича на бетонен космически кораб, кацнал на хълм край Черно море. Проектиран от съветския архитект Игор Василевски, мястот, което се превежда като "санаториум за приятелство", отваря врати през 1985 г. като съвместен проект на Чехословакия и СССР. За съветските граждани субсидираната почивка в санаториум е била „небето на Земята”, възможност да се отпуснат, да посетят културни събития, да се подложат на здравни процедури и да се насладят на топлия морски бриз на Ялта.

Киевският хотел Salute

В сърцето на центъра на Киев стои хотел Salute, привидно дислоцирана бяла цилиндрична сграда. Хотелът е построен през 1984 г. и с предчувствената си кръгла форма е живо въплъщение на футуристичната визия на късния съветски модернизъм - неговата естетическа сила, предизвикателства и провали.

Според оригиналния дизайн на архитектите Авраам Милестли, Н. Слогосткая и Владимир Шевченко, Салюте е трябвало да бъде небостъргач. Поради конфликти с партийното ръководство височината на сградата е намалена на по-малко от половината. Днес хотелът дължи странния си дизайн на факта, че седем етажният хотел е построен върху бетонна основа, предназначена за много по-висока конструкция.

Панорома

Построена през 1969 г., конструкцията е открита по случай Световното първенство по ски през 1970 г. Оригиналната суробетонна версия на хотел Panorama беше част от новото село Štrbské Pleso, проект за изграждане на ски курорт в сърцето на Словашките планини Татрите.

Хотел Panorama е проектиран от чешкия архитект Zdeněk Řihák. Известен със своя стил на рязане на ръбове, Řihák направи хотел Panorama с впечатляваща степенна фасада, разширяваща се към върха, предлагаща спираща дъха гледка към върховете Тратара на 1355 метра надморска височина.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !