Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Новият Ботев започнал като Ян Бибиян

отпечатай новината

10.07.2020 17:05 | Видян 1090 пъти

Новият Ботев започнал като Ян Бибиян

Като Ян Бибиян е започнал актьорът Деян Жеков, който влезе в ролята на Христо Ботев в новия филм на Максим Генчев, пише в днешния си брой "Телеграф".

Именно в сценична версия на първия български фантастичен роман за деца бъдещият актьор излиза за първи път на сцената на своята детска градина. Още първата му учителка забелязала артистичността му в забавачката и казала на майка му да го доведе в театралния кръжок. Годината завършила с представлението по романа на Елин Пелин, а главната роля на Ян Бибиян поверили именно на него.

От тогава до края на училището актьорското майсторство остава на заден план. Тийнейджърът обича да пее, свири, дори пише свои авторски песни, рисува и чак в 12 клас решава, че може да обедини любимите си занимания в една професия като кандидатства в театралната академия. „Родителите ми бяха против, защото нямаме актьор в рода си. Мама е учителка, татко – техник, леля също е учителка, свако – военен.

Сестрата на майка ми се занимава с режисура, а мъжът й е писател. Те изглежда имаха грешна представа, че трябва да си с връзки, за да влезеш в НАТФИЗ, защото аз успях от първия път. Вярно, бях последен по бал, но ме приеха“, разкри пред „Телеграф“ талантът. Актьорът Златко Ангелов от бургаския театър, който е съученик на майка му, успява да го подготви за два месеца. Преди 2 г. Деян завърши в класа на проф. Маргарита Младенова и вече с успех играе в няколко представления – „Островът на съкровищата“, „Три сестри“, „Сън в лятна нощ“.

Още в детството си открива и Ботев. „Не знам как се породи, но от дете ми е любим писател. Като се научих да чета, отворих първия том „Събрани съчинения“ под редакцията на Цвета Унджиева, който имахме в домашната библиотека. Започнах да разлиствам страниците и първото, което прочетох, бе стихотворението „Майце си“. Без да го разбирам много, ме удари звезрски и нещо ми подсказа, че има истина в думите му.

От тогава изчетох почти всичко от него. Сега издирвам и другите два тома да си ги купя. Ботев е толкова чувствителен и мога да кажа, че разбирам болката му, с какво не е могъл да се примири. Вярвам, че пак ще се родят такива хора като него, които да бъдат над себе си, над страха... Да седнеш и да напишеш „Да си найда гроба“ не като метафора, а каквото си написал, да го направиш, защото сега вече хората едно говорят, а друго правят“, споделя Жеков.

Във филма на Максим Генчев за поета-революционер, Деян попада заради колегата си Атанас Петков, който играе Станю Хитров – брата на фотографа, направил снимките на Ботев. „Той е от класа на Пенко Господинов и Генчев го е гледал в „Солунските съзаклятници“, а пък ние с него играем заедно в „Раната Филоктет“ на Борис Кръстев в театрална работилница Сфумато. Режисьорът ги е извикал повечето момчета от спектакъла на кастинг за Ботев, и той знаейки, че съм фен, ме попита дали да ме предожи. Така и аз се явих на два кастинга и ме взе“, издава 25-годишният бургазлия.

Той вече е дебютирал пред камерата на Милена Андонова в „Пастир“, но филмът все още е в постпродукция и не е излизал на големия екран. С Неда Спасова, която играе Ботевата любима Венета, пък се знаят от „Сфумато“. „На няколко ателиета сме били заедно. Тя е много сериозен и отдаден човек, приятно е да работим заедно. А екипът на филма е страхотен – много човешки се отнася с нас, с разбиране, уважават мълчанието, когато имаш нужда да се концентрираш и подготвиш за сцената. Пък самият Калофер е невероятен“, разказва още Жеков.

Боядисват му брадата за филма

От години Деян Жеков ходи с брада и не е било необходимо много да го променят за ролята на Ботев. „Тъй като съм с дълга коса, само ме подстригаха. А мустаците и брадата около устата ми е руса, та се налага да я боядисват. Държа я по-дълга, та като имаме снимки фризьорката на продукцията да я оформи“, издава актьорът.

В началото той не забелязвал физическата си прилика с революционера, но приятелите му започнали да му я казват. „Моите вежди обаче са по-гъсти“, уточнява той. За поддръжката на братата си използва различен шампоан от този, с който си мие косата, и периодично я третира с масла и олио за подхранване. На фитнес не ходи, а поддържа тялото си с ходене пеша и домашни тренировки. По някой път буквално тича за репетиции.

8 г. тренира кикбокс, от 6 г. е с Анелия

Цели 8 г. Деян Жеков е тренирал кикбокс. Дори е участвал на състезания, но след едно такова се отказал. „Бях 14-годишен и чувах как пияни мъже подвикваха реплики от сорта на „Смачкай го“ и това въобще не ми хареса. Не исках да се чувствам като куче за забавление и затова прекратих спортната си кариера“, обяснява актьорът. От 6 г. той има своята Венета, която се казва Анелия и се занимава с обработка на документи.

„И тя е от Бургас, но заради мен направи компромис и дойде да живеем в София. Най-много я обичам заради това, че е искрена с мен, винаги ми казва като направя нещо тъпо. Тя и майка ми са ми най-големите фенове“, добавя талантът. В свободното си време обича да се катери по планините – обиколил е Родопите и за малко да изкачи и Мусала, но дъжд е завалял над Рилските езера и се наложило да се върнат.


Източник: Monitor













автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !