Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Племенникът на Кристо търси $ 350 млн. за проект в Абу Даби

отпечатай новината

14.07.2020 17:36 | Видян 1263 пъти

Племенникът на Кристо търси $ 350 млн. за проект в Абу Даби

Племенникът на легендарния Христо Явашев – Кристо, който ни напусна на 31 май, търси $ 350 млн. за да довърши една от мечтите на своя чичо, пише в днешния си брой в. "Телеграф".

След като опаковат Триумфалната арка в Париж догодина Владимир Явашев и племенникът на Жан-Клод - Жонатан Хенери, ще търсят средства, за да инсталират любимата инсталация на Кристо - „мастаба“ (трапецовидната пирамида от нефтени варели) в пустинята в Абу Даби. Това стана ясно след интервю, което Владо даде за „Ню Йорк Таймс“.

Скулптурата, мечта на Кристо още от 70-те години на миналия век, ще бъде по-мащабна версия на инсталацията му от 2018-а в Хайд Парк, Лондон, която бе репетиция за проекта. Лондонската бе с височината на Сфинкса в Египет, направена от 7 500 варела в ярко цикламено, синьо и червено.

Монументът в Близкия изток ще бъде 8 пъти по-висок, в пастелни, пясъчни цветове, които ще се сливат с пейзажа в Арабските Емирства. „Надявам се да доживея да видя този проект реализиран, но мастабата може да бъде изградена и без мен. Всичко вече е решено – и цветовете, всичко. Аз съм шахматист, виждам, че напредваме и силно се вълнувам“, споделя преди време в свое интервю Христо Явашев.
Помпиду

В началото на месеца Центърът "Жорж Помпиду" в Париж отваря врати с изложба за Кристо Експозицията е посветена на парижкия период на твореца и на съпругата му Жан-Клод, по-специално – на епопеята по опаковането на моста Пон Ньоф. Събитието беше отложено за началото на юли поради пандемията от коронавирус и ще продължи до 19 октомври. "Тези две имена трябва да останат неразделни, те бяха като едно цяло", коментира Софи Дюпле, куратор на експозицията, представяща тази вечно влюбена двойка.

Кончината на Кристо на 31 май в Ню Йорк на 84-годишна възраст със сигурност ще стимулира посещаемостта на изложбата, смятат организаторите. Тя предлага увлекателен поглед върху подготвителната работа, колажите, скиците и макетите, свързани с опаковането на парижкия мост Пон Ньоф.

Източник: Monitor
Владимир Явашев с Кристо.
Снимка: Ню Йорк Таймс

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !