Люси оцвети небето за ЧРД на Ани Хоанг

Режисьорът Люси Иларионов зарадва половинката си Ани...

Кортни Кокс се завръща в Писък

Актрисата Кортни Кокс потвърди, че ще участва в новия...

Везмото на Виола Каравелова на изложба в НИМ

отпечатай новината

15.07.2020 17:32 | Видян 214 пъти

Везмото на Виола Каравелова на изложба в НИМ

Везана чантичка на някогашната видна софийска красавица Виола Каравелова – сестрата на Лора, и покривка от шевици от дома на майка й Екатерина Каравелова са сред експонатите в изложбата на Националния исторически музей „НаРодно везбено изкуство”.

Експозицията, която ще може да се види до септември, представя забележителни автентични шевици от различни региони на страната: Дупнишко, Самоковско, Плевенско, Ловешко, Македонска етнографска област.

Показан е „преоформен“ текстил от началото на XX век, при чието създаване са използвани везбени елементи от оригинално традиционно облекло от XIX век. Експонатите са част от колекциите „Шевици“ и „Традиционни тъкани“ на НИМ.

Временната изложба е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Експонираният текстил проследява преминаването и предаването на традицията в съвремието – техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа в шевицата от тези, които я изработват.

Чрез включване на живи носители на традицията от различни региони на страната, в съчетание с най-добрите образци от богатата колекция на НИМ, се създават нови възможности за възприемане, осмисляне, опазване и популяризиране на културното ни наследство.

Изложбата разкрива пред посетителя тази интересна тенденция от началото на миналото столетие, която дава нов живот на излезли от употреба елементи от традиционното облекло и тъкани. Любопитни експонати са свързани с живота на значими фигури от онова време: не само с Екатерина Каравелова и нейната дъщеря Виола, но и напр. с хаджи Вълчо от Банско – виден възрожденски търговец, ктитор на Зографския и Хилендарския манастир, смятан от някои изследователи за брат на Паисий Хилендарски. Част от експонатите са свързани с царската колекция и представят дарени на семейството покривки, пристигнали в музея след битуването им в семейството на Васил Коларов, министър-председател на България през 1949 г.

Източник: Монитор


автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !