Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Фандъкова: Експерти ще проверят как да се възстанови Княжевския лифт

отпечатай новината

23.07.2020 13:58 | Видян 854 пъти

Фандъкова: Експерти ще проверят как да се възстанови Княжевския лифт

Столичната община ще даде до 50 000 лв. за независима техническа експертиза, която да установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия. Това реши Столичният общински съвет на сесията си днес, а обследването ще се направи по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В момента според собственика на лифта един от стълбовете няма как да влезе в сегашните граници на трасето. Според експерти това означава, че за да се възстанови лифтът трябва да се промени плана за управление на природен парк „Витоша“. Тази промяна обаче може да отнеме години. Затова общината търси вариант дали има техническа възможност лифтът да се възстанови в сегашните му граници без да се налага промяна на плана за управление.

“Вярвам, че възстановяването на Княжевския лифт е обща цел и че обещанията, които всички партии даваха по време на предизборната кампания, не са били само украшения на програмите. За мен лично това е ангажимент към софиянци, който съм убедена, че заедно можем да изпълним. Заявих, че ще внеса доклад за изготвяне на независима техническа експертиза, която да изследва всички възможности за възстановяване на лифта по съществуващо положение и в сегашните строителни граници. За съжаление, на този етап, не разчитаме на добронамереността на собственика на лифта да го възстанови. Очевидно неговата цел е промяна на плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Без да коментирам дали това е добра или лоша цел, това е задача, която ще отнеме години. Моята цел и надявам се, нашата, е да възстановим във възможно най-кратки срокове работата на Княжевския и след това на Драгалевския лифт. Без да поставяме планината и достъпът на софиянци до нея в ситуация на заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки”, обърна се Фандъкова към общинските съветници.

Тя напомни, че преди 2 г. е направено обследване на лифта, което показало, че долната и горната станции са в лошо техническо състояние и са застрашени от самосрутване. А фундаментите на стълбовете са в добро състояние. Затова са били издадени заповеди собственикът да възстанови двете станции. Той обаче ги обжалва в съда и магистратите отмениха тази за долната, а за горната още тече обжалване, като решението на първа инстанция е в полза на общината.

“С главния архитект и юристи разгледахме всички възможности за действие от тук нататък. Решението ни е да издадем нова заповед за възстановяване на лифта в цялост. Затова се нуждаем от експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. Това би било напълно в съответствие с мотивите, които до момента съда представя в своите решения. Такава заповед ще ни даде много по-голяма сигурност и при евентуалното й, всъщност, 100% сигурно, обжалване”, уточни Фандъкова.

Тя напомни, че в началото на годината от „Витоша ски“ са внесли предложение за специализиран план за възстановяване на лифта. Впоследствие обаче те са отказали преместване на един от стълбовете в сегашните граници, което всъщност спъва проекта.

“Не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение, както впрочем, не приеха и инженерите на компанията на една от експертните срещи.Затова се нуждаем от независимо техническо обследване, което Ви предлагам да възложим. Дали ни то ще ни даде 100% гаранция за успех – трябва да бъда честна, не мога да го потвърдя, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни в бъдеща съдебна процедура. Надявам се, че заедно няма да допуснем отлагане с години на възстановяването на Княжевски лифт заради един единствен стълб. Това най-малко би било подигравка с очакванията на софиянци”, каза Фандъкова.

Източник: 24 часа

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !