Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Държавата отряза за финансиране проекти на Нели Рангелова и Георги Христов

отпечатай новината

24.07.2020 09:24 | Видян 1220 пъти

Държавата отряза за финансиране проекти на Нели Рангелова и Георги Христов


Цяла плеяда звезди са отрязани за помощи от министерството на културата за бъдещите им проекти, става ясно от справката с резултатите от сесията за финансова подкрепа за създаване на нови произведения и събития.

Сред тях са естрадните легенди Нели Рангелова и Георги Христов. Певицата е озаглавила проекта си „Завинаги ваша“ и е поискала 45 545 лв., но се оказало, че периодът на провеждане е извън препоръчания информационен ден. Изпълнителят на „Черно и бяло“ пък е кандидатствал за юбилейния си концерт „40“, посветени на 40-годишнината му на сцената. За провеждането са му нужни 100 000 лв. „Без документ за сцена, организацията има неотчетен проект“, отговарят чиновниците.

Половин милион е била общата сума за разпределяне на проектите. 3,7 млн. лв. е исканата сума за постъпилите 115 проектни предложения. От тях допуснати до експертна оценка са 70, а подкрепените са 37 на стойност 499 933,60 лв. Не са се класирали редица знакови български музиканти, някои от тях дори вече наричани класици. Като филмовият композитор на столетието Митко Щерев, който през 2021 г. ще празнува 75-ия си юбилей. Продуцентът Атанас Янкулов е предложил проект за най-доброто от филмовата му музика, а за целта е поискал 33 200 лв. „Не отговаря на темата на сесията за създаване на ново произведение. Липсва убедителна аргументация на целите на проектното предложение“, отговарят от МК. Естрадната легенда Панайот Панайотов и поетът Живко Колев са се пробвали с общия си проект „Тук остани“ за 29 550, но също не отговарят на условията. Барабанистът Стоян Янкулов – Стунджи пък е отрязан за проекта си „Музикални дни в читалището в Елин Пелин“, за което е искал 58 хилядарки, заради липса на служебна бележка за сцена и документ за уредени авторски права. Последната бележка е спънала и още един юбилей – 10-годишнината на фондацията на световния ни диригент Йордан Камджалов, за който е търсил 43 380 лв.

Човека глас Красимир Аврамов е предложил новия си албум с видеоконцерт „Двама“, но не се е класирал заради недобре оформената си документация - първа страница на подаденият формуляр не съдържа данни в полето Обща информация за кандидатстващия проект, без обосновка на исканата сума, без служебна бележка за сцена, без биография на ръководителя на проекта, без документ за авторски права, без документ за банкова сметка. Без препоръка пък е бил проектът „Пеещи артисти“, в който участва и голямата Татяна Лолова, на режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова. Те са искали 80 000 лв., но не са представили документи за сцена и уреждането на авторските права.

Без бележка за сцена е и проектът на певицата Роберта „Това съм аз“ за 45 430 лв. Детската вокална група „Бон-бон“ се е пробвала за 82 760 лв. за мюзикъла си „Пепеляшка“, но е отрязан заради това, че вече е създаден и обявен в културния афиш. Фирмата на Владимир Ампов – Графа „Монте мюзик“ е кандидатствала с проекта „Дигитална независима сцена“ с бюджет от 150 бона. „Не е съобразен с финансовите параметри на програмата. Не е ясно качеството на крайния продукт“, отговарят от министерството.

Сред отпадналите са и проектът на Васил Петров „Коледни класики“, тъй като не отговарял на критериите за оценка. Група „Ахат“ са кандидатствали с два проекта - „Походът на българския рок“ със симфоничен оркестър, но липсвала обосновка и детайлно описание на разходите в бюджета. Общият им проект с колегите от „Акага“ пък бил с нереалистичен бюджет от 38 700 лв. Иво Казасов от „Акага“ е поискал помощ за „Караван парти“ на Арапя, но също не е получил, както и Фондация Откритие за фестивала „Златни искри“. Джаз фестът в Банско не отговарял на предмета на сесията – създаване на ново произведение, събитие, концерт или спектакъл, проектът на фондация „Никола Гюзелев“ за концерт представяне на лауреатите на международната награда на името на оперната легенда за 2019 г., се пренасочва се към програма „Фестивали и конкурси“.

Певицата Нина Николина е сред късметлийките – министерството на културата финансира два нейни проекта. За „Без теб не мога“ (Пендара прадъкшън) е поискала 30 350 лв, но й дават само 15 хиляди, тъй като „не се подкрепят разходите за пиар и фотограф и липсва детайлно описание“. Отделно от това й дават 7000 от исканите 20 950 за създаването на нов сингъл на Нина Николина етно проджект, който се движи от съпругата на Свилен Ноев от „Остава“ – Невена Спасова. Фондация „Академик Николай Кауфман“ е предложила проект „Неиздадени и неизпълнени хорови еврейски песни на Николай Кауфман“, за който е поискала 44 834 лв. Отпуснати са обаче само 18 000 лв. „Не се подкрепят разходи за коктейли в Русе, Варна и Пловдив, кетъринг по време на финални репетиции 5 дни“, отговарят от МК. Заради завишен хонорар на ръководител проект са дали само 18 от исканите 37 хилядарки от продуцентската компания на Фахрадин Фахрадинов „Фери Арт“ за спектакъла на Филип Аврамов – Фицата „БГ Бог Рок“. Чиновниците смятат, че сумите по бюджета са завишени като цяло. Половината (20 бона) от исканата сума са получили и актьорът Ники Илиев и баща му режисьорът Бойко Илиев за музикалната сатира „Ганьоада“ заради несъответствие между предвидени дейности и видовете заложени разходи.

25 бона ще получи сдружението „Брас Асоциация“ за проекта си „Онзи вятър от първата среща – музиката на Йосиф Цанков“. Внукът му – Вили Стоянов е поискал за него 37 930 лв., но оценъчната комисия смята, че има несъответствие между предвидени дейности и видовете заложени разходи. Това е причината да отпуснат и само 10 хилядарки от исканите 22 940 лв. за проекта на ФСБ „3D”. Група „Спринт“ ще отбележи 40-годишнината си с проекта „Аз летя 2х20“ с помощ от 14 800 лв., при искани почти 60 бона. „Не се финансира т. 3 от бюджета - създаване на 8 нови песни - музика, текст и аранжимент“, обясняват от МК. Фирмата на групата е кандидатствала и за подкрепа за фестивала „София пее 2020“, но не е класирана за него. Нов албум ще има и Коцето Калки - „Лично за тебе“. За него е искал 33 260 лв., но са му отпуснали само 10 бона, защото „Проектът е с неясна идея и неясно финансиране на дейностите. Заложените в бюджета суми за дейностите са нереалистични“.

Джаз примата Камелия Тодорова най-после ще може да реализира дългоподготвяния си първи музикален моноспектакъл. Той се нарича „Моят глас“ и ще струва 20 650 лв. Министерството на културата обаче я подкрепя само с 6 хилядарки, тъй като „Не се финансират административни разходи, които не са детайлно описани“. Диригентът на Биг бенда Антони Дончев пък ще вземе 10 бона от исканите 18 490 за проекта си „Чуй и ще видиш“. Кантус фирмус са оценили „Класически пикник в парка“ на 48 189 лв., като от тях ще получат като помощ 21 401 лв. Група „Пиф“ ще получи 25 000 лв. за шестия си албум „Културни забележителности на България“, който е под шапката на фирмата на двама от Братя Мангасарян – Зюмбюл (Силвестър Силвестров) и Кулю (Владислав Петров). Бюджетът на целия им проект обаче е 64 100 лв.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !