Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Зелени библиотеки канят читатели в парковете на София

отпечатай новината

04.08.2020 11:29 | Видян 825 пъти

Зелени библиотеки канят читатели в парковете на София

Традиционната лятна кампания на Столична библиотека за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики „Зелени библиотеки“ стартира своето шесто издание в градините и парковете на града. Тази година към досегашните локации са включен и нови – Северният парк , парк Люлин-център, Банкя.

Oт началото на инициативата през 2015 г. досега са привлечени над 5000 нови читатели на библиотеката, а посетителите на открито надхвърлиха 15 хиляди.

През летните уикенди може да изберете хубава книга за четене в парка, да се срещнете с любими писатели и поети, от които да получите издание с автограф. За първи път децата и учениците могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване, да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, да се забавляват с популярни корейски игри. Читателите ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека „Библиобус“, разполагаща с 1500 тома с най-новите хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги и за дома.

За първи път посетителите на „Зелени библиотеки“ ще могат да видят пътуващата документална изложба с фотоси от архива на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“. Продължава популярната инициатива „Споделени книги – вземи, прочети, върни“. Всеки ще може да вземе интересна нова книга или да остави вече прочетена на специално поставените места в парка. В инициативата миналата година от софиянци за софиянци бяха дарени над 1200 издания.

В кампанията се включват поетите Йордан Ефтимов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Анжела Димчева, Бойко Ламбовски, Иван Ланджев, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Иван Христов, Петър Чухов, Анджела Родел, Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Том Филипс, Виолета Кунева , Хайри Хайдам, Мая Панайотова и др., както и музикантите Иван Бороджиев (саксофон), Симеон Германов (китара и вокал). Децата ще забавляват певецът и музикант Боби Мирчев, Таня Гигова от куклено-театрална школа „ГлухАРТчета“, ще рисуват и оцветяват занимателни книжки с ръководителя на Арт ателието на Детския център – художника Христо Кърджилов.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта за Столична библиотека.

„Зелени библиотеки“ вече приеха любителите на книгите в Борисовата градина и на площада в Банкя, а графикът за следващите уикенди от 11 до 15 ч. е: 8 август (събота) – парк „Заимов“ и парк Люлин-център; 9 август (неделя) – парк „Гео Милев“; 15 август (събота) – Южен парк; 22 август (събота) – Северен парк; 23 август (неделя) - Градска градина; 29 август (събота) – парк „Света Троица“.





автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !