Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Без Театър пред театъра, но със спектакли в Ню Бояна през септември

отпечатай новината

12.08.2020 09:13 | Видян 1068 пъти

Без Театър пред театъра, но със спектакли в Ню Бояна през септември

Амбициозната международна програма на Народния отложена за догодина и 2022-ра

На няколко дати през идния месец Народният театър ще играе на открито сред магичната атмосфера на филмовите декори на студиата в Ню Бояна.

На 13 и 14 септември там ще бъдат показани постановката на Недялко Йорданов „Каквото, такова“ с участието на доайените Емилия Радева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов и др., и моноспектакълът на Бойка Велкова „Пътят към Афродита“ по Исабел Алиенде, като на актрисата ще гостуват Теодосий Спасов и Миро от бившия дует „Каризма“.

На 18 и 19 септември ще бъдат представени режисьорският спектакъл на Деян Донков „Любовникът“ по пиесата на Харолд Пинтър с него и Радина Кърджилова в ролите и „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен с Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов, Васил Драганов и Павел Иванов.

На 26 и 27 септември идва ред на моноспектакъла на Захари Бахаров „Чамкория“ под режисурата на Явор Гърдев – знак за по-нататъшното повторно приобщаване на Бахаров към театъра майка, от който тръгна възходящата му кариера. На 30 септември финал на серията слага Валери Йорданов, който ще се представи с „Караконджул“ по разказа на Хайтов „Дервишово семе“, поставен от Стоян Радев. Тази година инициативата „Театър пред театъра“ няма да се състои по финансови причини с болка съобщи за „Монитор“ директорът на трупата Мариус Донкин, но спектаклите под небето на Ню Бояна донякъде ще компенсират липсата.

Сезон на българската драматургия са нарекли от Народния този модифициран заради пандемията от коронавирус сезон. В момента актьорите Деян Ангелов, Емануела Шкодрева, Стефан Къшев и Ненчо Костов репетират с режисьора Стефан Спасов нова българска пиеса – „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова, която вече получи високи оценки зад граница и дори е с ангажимент за постановка в Лондон.

Българската премиера е на 10 и 11 септември. От 1 септември трупата започва репетиции по още 2 бг проекта. Единият е лелеяната мечта, с която екипът трябваше да чества 170-годишнината на своя патрон Иван Вазов – драматизацията на Юрий Дачев по романа му „Нова земя“ с режисьор Бина Харалампиева и с участието на почти цялата трупа (премиера в началото на декември).

Другият е „Бележки под линията“ на поетесата драматург Мирела Иванова с Ана Пападопулу, Илиана Коджабашева, Ирина Митева, Мария Каварджикова, Вяра Табакова, Параскева Джукелова, режисирани от Катя Петрова (премиера на 29 октомври). Отделно стартират и възстановителни репетиции на „Капитал(на) грешка“ – авторски спектакъл на работещия основно в Германия режисьор Иван Пантелеев по Йодьон фон Хорват с премиера, предвидена за 26-27 септември, както и на „Какво да правим с виолончелото“ от Матей Вишниек с режисьор Николай Поляков и премиера в началото на октомври.

Нищо не отпада от амбициозната международна програма на първия ни театър, но заради пандемията от COVID-19 се премества по-напред във времето – за догодина или 2022-ра. Толкова много отдаденост, енергия и труд сме вложили в подготовката и стиковането на нашите графици с тези на чуждестранните ни партньори, че от нищо няма да се откажем, категоричен е директорът

Мариус Донкин. На 25-26 март пропадна гостуването на Хърватския национален театър с „Три сестри“ от Чехов, а гастролът на нашия „Опит за летене“ в Загреб трябваше да е навръх празника на българската писменост и култура – 24-25 май. Събитията са преместени на същите дати идната година. Пропадна и второто идване през юни на световния режисьор Боб Уилсън за първата част от работата му по „Бурята“ на Шекспир – спектакъл, който досега няма аналог в историята на българския театър, казва Донкин.

Тя ще започне следващия юни, ще бъде довършена от Уилсън от 17 октомври до 17 ноември, след което чакаме премиера. Гостуването на друг голям режисьор – Валерий Фокин, с 2 представления на Александринския театър е отложено за 11-12 септември 2021-ва, а Народният ще върне визитата в Санкт Петербург по-късно. Фокин и ще поставя у нас през 2022-ра, като ще уточни заглавието, след като се запознае обстойно с възможностите на сцената и състава на трупата.

Два пъти отлаганият ангажимент на прочутия словенски режисьор Йерней Лоренци вече е фиксиран за края на сезон 2021/2022, а в началото на сезон 2022/2023 на сцената на Народния театър ще бъде премиерата на неговия мегаспектакъл „Орфей“ по митологични мотиви. Мнозина помнят, че през 2018 г. в София гостува великолепната „Илиада“ по Омир, представителна за авторския стил на Лоренци.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !