Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Първата самостоятелна 5G мрежа заработи в САЩ

отпечатай новината

12.08.2020 10:52 | Видян 747 пъти

Първата самостоятелна 5G мрежа заработи в САЩ

Телеком операторът T-Mobile обяви, че е пуснал в експлоатация първата в света комерсиална 5G мрежа със самостоятелна архитектура. Нейните услуги са достъпни за 250 милиона потребители в страната, предаде Technews.bg.

5G мрежите могат да бъдат от два типа: несамостоятелни (Non-Standalone Access или NSA) и самостоятелни (Standalone Access или SA). Първоначално всички комерсиални 5G мрежи бяха от първия тип.

Особеност на NSA е използването на новата радио мрежа в комбинация с базовата мрежа от предишно поколение – 4G LTE. Това позволи на операторите да предложат 5G услуги по-рано, но в такава мрежа е невъзможно напълно да се реализират предимствата на 5G.

5G NSA мрежите бяха фокусирани основно върху потребителските терминали, докато 5G SA се прицелват в IoT и други взискателни комуникации машина-машина. Те не използват 4G LTE компоненти: и радио мрежата, и базовата мрежа са напълно съвместими с новите спецификации.

Самостоятелните 5G мрежи отключват истинския потенциал на технологията 5G – висока скорост, ниска латентност и широка свързаност, което би трябвало да проправи пътя за нови приложения от рода на мобилна допълнена и виртуална реалност, облачни игри, превод в реално време и др.

5G мрежата на SA, пусната от T-Mobile, разширява обхвата на 5G в САЩ с 30%, достигайки близо 250 милиона души в повече от 7500 града. Основната мрежа се базира на оборудване Cisco и Nokia, а радио мрежата е с оборудване на Ericsson и Nokia. Операторът отбеляза пускането на мрежата с групов полет на дронове.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !