Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Бийтълс искат да пеят у нас през 1968 г., ние не ги щем: документи

отпечатай новината

23.08.2020 23:06 | Видян 1477 пъти

Бийтълс искат да пеят у нас през 1968 г., ние не ги щем: документи

Във филм, посветен на годишнината от 21 август 1968 г. и събитията в тогавашна Чехословакия с участието и на български окупационни войски, БНТ разсекрети уникален документ. Правителството на Тодор Живков обсъжда да удовлетвори ли искането на тогавашната група номер едно в света и най-легендарна в историята на попмузиката Бийтълс да участва в Световния фестивал на младежта и студентите в България същото лято.

Партийното и държавното ръководство решават, че не щем Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар у нас. А би било уникално, тъй като малко по-късно де факто, а официално година и половина по-късно и де юре бандата на всички времена се разпада. Много е вероятно, при положение, че искането е на групата, а не наше, тя да е била готова да дойде и безплатно, ала това го няма в документите - наше допускане е.

Припомняме, че шеф на щаба на фестивала е Петър Младенов, тогава ненавършил 32 г., който като награда за организацията на световното събитие започва скок в кариерата като външен министър, за да я завърши като първия председател ( президент ) на България през 1990 г., след като сваля Тодор Живков през 1989 г.  

В книгата на създателя на музикалния ни фестивал Златният Орфей Генко Генков пък той лично свидетелства как шефката на БНТ по същото време - видната преводачка и поетеса Леда Милева, отказва да бъде поканен у нас друг от тогавашните попидоли Том Джуонс (Сексбомб, Дилайла и др.). Разликата е, че идеята е наша, а в случая с Бийтълс те сами са се обърнали с желание да пеят в България.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !