Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Мартина Апостолова в журито на Синелибри 2020

отпечатай новината

28.08.2020 12:42 | Видян 945 пъти

Мартина Апостолова в журито на Синелибри 2020

От 18 октомври до 8 ноември ще продължи шестото издание на международния кино-литературен фестивал "Синелибри", съобщиха организаторите от "Колибри".

Вече са избрани кандидатите в конкурса за късометражен филм по мотиви от литературна творба, като станаха ясни и членовете на журито. Това са звездата от „Ирина“ Мартина Апостолова, режисьорът Неда Морфова, актьорът Стефан Денолюбов, операторът Калоян Божилов и Петър Крумов - писател и режисьор.

Тази година кинозаглавията ще бъдат разпределени в няколко модула. Секцията с филми, които се състезават за голямата награда за литературна адаптация, носи заглавие "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания". Останалите модули са "Доводите на сърцето", "Сънят на разума", "Който няма чувство за хумор, няма чувства", "Музиката е стенограма на емоциите", "Мъдростта побеждава съдбата". Документални филми са в секцията "Когато фактите говорят", а българските екранизации - в "Само ти, сърце". Фестивалът ще предложи и няколко "Кратки изкушения" - избрани късометражни филми, които също се уповават на литературни произведения.

Съпътстващата програма е с поредица от галавечери на културите, които тази година приобщават творци от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия. Събитията ще се състоят с подкрепата на посолствата на съответните държави. Предстои да бъдат обявени журито на международния конкурс за пълнометражен игрален филм, филмовите премиери, специалните гости на фестивала, темите и лекторите на образователните панели, които тази година ще се състоят под формата на уебинари и също ще бъдат разпространени онлайн.

Припомняме, че мотото тази година е "Възпитание на чувствата" с почит към един от най-влиятелните френски писатели на 19-и век - Гюстав Флобер. Освен София, домакини на събитията ще бъдат Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

Новото е, че за първи път прожекциите ще бъдат не само на живо, но и онлайн.

"Стогодишнината от рождението на Валери Петров ще бъде повод да съберем негови почитатели от всички възраст. Ще отбележим 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, чиито находчиви алегории звучат смайващо актуално и днес", казват организаторите.
Програмата предвижда още честване на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 40 години от смъртта на Джон Ленън.

Източник: Монитор


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !