Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Тръмп е номиниран отново за Нобеловата награда за мир

отпечатай новината

10.09.2020 11:02 | Видян 1083 пъти

Тръмп е номиниран отново за Нобеловата награда за мир

Президентът Доналд Тръмп отново е номиниран за Нобелова награда за мир, макар че списъкът на онези, които ще се борят ще стане ясен след месеци, съобщава newsweek.

Той е номиниран от Кристиан Тибринг-Джеде, десен член на норвежкия парламент. Номинацията е за постигането с негова помощ на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства през август.

 Има ниска степен за номиниране на някого за Нобелова награда за мир и огромното мнозинство не влиза в окончателния списък, от който се избира победител.

"Мисля, че той се е опитал да въдвори мир между нациите, повече, отколкото повечето други кандидати за наградата за мир", каза норвежкият депутат, който е и председател на норвежката делегация в Парламентарната асамблея на НАТО. В номинационното си писмо той пише: „Като се очаква от други страни да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, която ще превърне Близкия Изток в регион на сътрудничество и просперитет“.

Той посочва и ключовата роля на Тръмп за разрешаване на конфликти като спора за Кашмир между Индия и Пакистан и конфликта между Северна и Южна Корея, както и опита да се справи с ядрените амбиции на Северна Корея.

Тибринг-Джеде хвали Тръмп и за изтеглянето на голям брой американски войски от Близкия Изток. „Всъщност Тръмп прекъсна 39-годишна поредица от американски президенти, които или започват война, или вкарват САЩ в международни въоръжени конфликти. Последният президент, който избегна това, беше лауреатът на наградата за мир Джими Картър“, написа той.

Подобно на Тръмп, Тибринг-Джеде е яростен противник на имиграцията и дори сравнява хиджаба с облеклата, носени от нацистите и Ку-Клукс-Клан. През 2006 година той номинира критика на исляма Аяан Хирси Али за Нобелова награда за мир. Хирси Али не спечели.

Депутатът номинира Тръмп за наградата през 2018 г. след срещата на върха с Ким Чен Ун в Сингапур. Твърди се, че японският премиер Шиндзо Абе е направил същото, но Тръмп не успя да спечели.

Потребители в Туитър, любимата социална мрежа на президента на САЩ, веднага реагираха на новината. Те припомнят, че и Хитлер, Сталин и Мусолини са получавали номинация за Нобел за мир. Появиха се и първите карикатури.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !