Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията

отпечатай новината

16.09.2020 10:46 | Видян 2087 пъти

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията


Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg
 

В Брюксел вече се чудят какво правят с България заради провалите на правовата ни държава, а доказателства продължават да ни заливат всеки ден. Като това, което ще ви представя днес е една измамна схема, която вече 12 години не може да стартира в съдебна зала. Прокуратурата твърди, че са присвоени имоти – 4200 дка земя на длъжника “Кремиковци” АД (в несъстоятелност), както и негови почивни станции и ведомствени жилища на работници, на обща стойност над 46 милиона лева.

Тази схема, в която участват, според обвинителния акт, едно длъжностно лице – частен съдебен изпълнител и неговият помагач, обикаля из дебрите на Темида от 2008 година. А частният съдебен изпълнител подлежи на контрол от Министерството на правосъдието. И едва сега, на 23-ти юли, 2020-та година, стартира първото съдебно заседание в Пловдивския окръжен съд, след като това не успя да направи Софийски градски съд, а после и Пернишкият съд.

Двата големи имота на “Кремиковци” са разположени близо до село Локорско. В скицата те са под номера 230 и 83. Самият рудник “Кремиковци”, когато е било действащо предприятие е бил “открит рудник”. Върху този терен е депонирана скалната маса от минната дейност. След това мястото частично се е залесило. Ясно се открояват и терасите, под които е скалната маса.

Главният юрисконсулт на “Кремиковци” АД Тодор Чобанов разказва, че самият казус е от 2008-ма година. Тогава частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова направила квази принудителни изпълнения, без да са заплатени съответните суми за имотите. Издала възлагателни постановления на родителите на нейния служител Момчил Добрев.

И така, двамата родители-пенсионери стават изведнъж собственици на тези огромни имоти. Според Тодор Чобанов, това едва ли може да се нарече “публична законна продан”. Тъй като сумите за тези имоти не са заплатени и въпреки това се издават съответните възлагателни постановления. Това било най-фрапиращото и тежко нарушение. А в случая частният съдебен изпълнител Гарибова направила това по едно трудово дело за около 6 хиляди лева. Един работник на “Кремиковци” си поискал заплатата и така било образувано изпълнително дело.

От “Кремиковци” веднага изплатили парите на работника, но съдебният изпълнител Гарибова, вместо да прекрати изпълнителното дело, всъщност, присъединила това дело към друго дело и използвала наложените възбрани. След това тя прави публичнa продан и продава тези огромни имоти на родителите на нейния служител Момчил Добрев.

ВИЖ ВИДЕО ТУК !

Питам юриста на “Кремиковци” – К как е възможно по този казус да не се стигне до правосъдие толкова много години?

“ За съжаление е така – отговаря Чобанов. “Заведени са , както граждански дела, така и наказателно дело. Но по наказателното дело, всички съдии от Софийски градски съд са си направили отвод. Господин Момчил Добрев напада лично председателстващия състава съдия с обиди и заплахи. И повечето съдии, явно не искат да си имат такива персонални конфликти и си правят отводи. След Софийски градски съд, подобно е поведението и на съдиите в Перник.

Последно, делото е препратено към Пловдив. Надявам се да издържи съдията, който е приел да го разглежда. А доколкото разбирам, прокурорът по една или друга причина, няма да е същият. Това е жалко, тъй като делото е огромно и материалите са в десетки томове. Но… по каква причина напуска сега прокурорът – не знам.”

И така, в съдебната зала в Пловдив, едва на 13-тата година от събитието, пред наказателния съдия Весела Евстатиева, застават подсъдимите – частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова и Момчил Добрев – като неин помагач. Двамата се подписват под документи така: лейди Мариола Гарибова и лорд Момчил Добрев.

И двамата са публично известни с това, че са жалбоподатели по стотици дела. Но тази година през месец февруари Момчил Добрев беше арестуван заради това, че е заплашил със смърт съдия Райна Мартинова от Софийски градски съд. А от няколко месеца, Мариола Гарибова и Момчил Добрев вече са и съпрузи. И като семейство се изправиха пред Пловдивския окръжен съд.

Прокурор по делото е Нина Янева, командирована в Пловдив от Софийска градска прокуратура. На въпроса ми, как тя е успяла да вкара делото в съдебна зала, след като обвинителният акт е написан още през 2013-та година, но всъщност, 7 години се е забавило първото съдебно заседание, прокурор Янева обяснява:

“Обвинителният акт наистина е написан през 2013-та година, но от 2014-та до 2017-та всъщност, това дело е престояло в Софийски градски съд. И в този период, всички съдии от наказателно отделение са се самоотвели от разглеждане на делото. В последствие, друг наблюдаващ прокурор е внесъл този обвинителен акт, по Определение на Върховния касационен съд /ВКС/ е определена подсъдността на Окръжен съд – Пловдив.

А частният съдебен изпълнител Мариола Гарибова е обвинена в това, че е нарушила правилата на Гражданско-процесуалния кодекс/ГПК/. Според държавното обвинение, тя е съставила в процеса на работа документи, които не удостоверяват нейни извършени действия по две изпълнителни дела. В следствие на това и преминати процедури по реда на ГПК, поне привидно така изглеждат нещата, имущество на “Кремиковци”, преди да изпадне в несъстоятелност, е преминало в собственост най-вече на родителите на господин Момчил Добрев. Това е длъжностно престъпление”, казва прокурорът

На въпроса ми – защо една сега тръгва в съдебната зала това наказателно дело, прокурор Янева твърди, че забавата може да се търси от 2014-та година насам. Тя казва, че това била една изключително сложна престъпна дейност и свързана с проверки на Нотариалната камара. През годините са се сменили повече от 10 прокурори, които са действали с оглед ситуацията. През трите години – от 2014-та до 2017-та година, съдиите от Софийски градски съд са преценили, че не могат да гледат делото и не могат да постановят обективен акт.

“Тоест, има причини и предпоставки, и те най-вероятно са мотивирани и основателни“, твърди прокурор Янева и пояснява защо: “Господин Момчил Добрев води около 350 граждански и наказателни дела, срещу съдии и прокурори. Срещу мен все още няма. Или поне не знам дали има”

Има и други жертви на тази ситуация. Това са бивши работници на “Кремиковци”, които са си платили напълно ведомствените жилища, но в един момент разбират, че апартаментите им са прехвърлени като собственост на имената на други хора. И те сега са призовани като свидетели по наказателното дело.

Васил Ангелов и съпругата му са работили в “Кремиковци”. През 2007-ма година са си закупили ведомственото жилище с банков кредит. Платили около 40 хиляди лева, но през 2010-та година ги извикали в “Криминална полиция”. Там разбрали, че тяхното жилище е обект на измама. Разследващите полицаи им казали да си намерят добри адвокати, защото ситуацията не била никак добра. “И сега, нашето жилище си е наше и не си го давам на никого! – възкликва Васил Ангелов.

“А по документи, доколкото това постановление за възлагане може да се нарече официален документ, защото, нито е платено по това постановление, нито е имало публична продан, жилището е собственост на Марийка Добрева, ако не се лъжа и на Добри Добрев. Но да не го споменаваме, че е покойник. А Марийка Добрева е на 96 години! А техният син е лорд Момчил Добрев, който е един от подсъдимите. А публичната продан е направена от Мариола Гарибова – небезизвестна съдия-изпълнителка.”

Румяна Гешева е бивш работник на “Кремиковци” с присвоено ведомствено жилище, която също е конституирана като частен обвинител по делото. Оказа се, че нейният живот е особено труден, защото е майка на дете с увреждане, за което тя трябва непрекъснато да се грижи. Затова е напуснала работа. Очите и се насълзяват, когато говори за измамата и за това, че подсъдимите я били изнудвали за пари.

“Нямам представа, защо ме изнудват?! Те си правят техни правила и си пишат писма! И те не изнудват само мен! Те изнудват много хора! – гневи се пред камерата частният обвинител по делото Румяна Гешева.

– Какво пише в писмата, които получавате? – питам я.

– Пише, че искат от мен сума пари – от 12 000 до 250 000 лева, за неща, които съм ползвала аз.

– Затова, че ползвате апартамента?

– Да! Затова, че ползвам имот, който дефакто е мой и за това имам съответния документ! Купила съм го още през 2007-ма година. Но, разбрах през 2010-та, че апартаментът е вписан с тежести от Мариола Гарибова – частен съдебен изпълнител и Момчил Добрев. Те всъщност, имат много прехвърляния – от бащата на бабата, на Момчил, после на фирмата.

– 10 години досега нямате покой?

– Нямам покой! Да! 10 години се събуждам и ставам с мисълта за Момчил Добрев! Имам детенце, за което трябва да се грижа, защото е с генерализирано разстройство в развитието. Напуснах работа! Безработна съм!

И…непрекъснато трябва да идвам до Пловдив! Непрекъснато получавам някакви писма! Даже последното не го взех от пощата, защото ще получа нервна криза! Моето жилище съм го купила и все още го изплащам 10 години! Аз съм частен обвинител! Искам правосъдие! Искам детето ми да живее спокойно! Аз също! И всички хора да си получат заслуженото!

Това са хора, които са завели много дела! Хиляди дела! За милиони левове, срещу хора! Искам тези хора да си получат заслуженото! Нямам представа, кой ги защитата и кой ги държи?! Нямам представа, защо 70 съдии са си дали отвод и не искат да се занимават с тях?! Но, това просто не се търпи!”

В протокола от съдебното заседание четем:

“Пловдив, 23-ти юли, 2020-та година. Пловдивски окръжен съд, Наказателно отделение. Съдът дава ход на делото.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !