Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Митове и факти за безкофеиновото кафе

отпечатай новината

18.09.2020 14:49 | Видян 1155 пъти

Митове и факти за безкофеиновото кафе

И защо нашето Перу – Био Swiss Water Decaf е най-добрият избор за онези, които по една или друга причина предпочитат любимата си напитка в безкофеиновата й форма, dabov.coffeе.

Все повече хора решават да включат в диетата си безкофеиновото кафе наред с кофеиновото или да преминат изцяло на него. Според различни световни статистики, а и по нашите наблюдения, процентът на любителите на безкофеиново кафе постоянно расте. В някои случаи се равнява на 15% от общите продажби на една кафе пекарна!

Това е така, защото все повече хора правят информиран избор в търсене на най-доброто за своето здраве. А безкофеиновото кафе е също така полезно – а може да бъде и също толкова вкусно – колкото това с кофеин.

Време е да разбием митовете за безкофеиновото кафе.

Нека разгледаме няколко основни факта за него, които говорят сами по себе си достатъчно.

В тази статия ще ви разкажем и за различните видове на извличане на кофеина от кафето и защо процесът Swiss Water, който е използван за нашето Перу – Био Swiss Water Decaf, е най-добрият от всички. Впрочем, тези от вас, които ни познават добре, знаят, че и предишното ни Хаус Бленд без кофеин бе преминало именно през този процес.

Кога приемаме едно кафе за безкофеиново кафе?

За да се счита едно кафе за безкофеиново, съдържанието на кофеин трябва да е премахнато на минимум 97%. Това е от общото съдържание на кофеин, което при различните видове и сортове варира от 0,4 до над 4%. Декофеинизирането може да започне след като зърната са преминали процес на обработка – т.е. черешката и пергаментът, които ги покриват, са отделени.

Как се премахва кофеинът от кафето?

Премахването на кофеина от кафеените зърна се постига по различни начини, които са относително безвредни за здравето. Понякога обаче те могат да понижат качеството на кафето. Общото между всички начини е, че кофеинът винаги се извлича от зелените, сурови зърна на кафето. И за целта винаги се използва вода.

Само вода обаче не е достатъчна.

Водата извлича всички разтворими вещества от кафените зърна – наред с кофеина се премахват протеините и захарите. Кафето е сложен продукт, в който има над 1000 химични вещества. Те са отговорни за ароматите и вкусовите качества на напитката. Затова е и необходимо още нещо, за да може да бъде извлечен кофеинът, но да останат непокътнати тези химични вещества.

Кой е бащата на безкофеиновото кафе?

Първият успешен процес на декофеинизация, който се използва в кафеиндустрията, се появява през 1903 г. Той е измислен от немския търговец Лудвиг Розелиус и колегите му. Както много изобретения, и това е в следствие на случайност.

Розелиус установил, че пратка кафе, която паднала в морето и се напоила с морска вода, запазила в голяма степен вкусовите си качества, макар да изгубила кофеина си.

Процесът е патентован три години по-късно. Като цяло кафето било третирано с пара от различни киселини или основи, а след това с помощта на бензен като разтворител бил извличан и кофеинът. Този процес не се използва вече, тъй като бензенът е канцерогенен.

Мит, свързан с този факт, е, че Розелиус търсел начин да премахне кофеина от кафето поради лична причина. Той бил убеден, че баща му починал от твърде голяма употреба на кафе с кофеин.

Колко процеса за декофеинизация има днес?

Днес има четири основни процеса за извличане на кофеина от кафето. В два от тях се използват разтворители – единият е с директна употреба на разтворител, а другият – с индиректна. Останалите два процеса не използват разтворител. Това са процесът Swiss Water Process и процес с въглероден двуокис.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !