Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Изгубената творба на Маргарет Мичъл излиза на български

отпечатай новината

24.09.2020 12:12 | Видян 969 пъти

Изгубената творба на Маргарет Мичъл излиза на български

Десетилетия наред милионите почитатели на Маргарет Мичъл живееха с мисълта, че „Отнесени от вихъра“ е нейната единствена запазена творба. Едно сензационно разкритие в средата на 90-те години обаче хвърли всички тях в изумление и екстаз – бе открит друг неин художествен текст, по чудо запазен и спасен от собствената повеля на Мичъл всичко, писано от нея, да бъде унищожено след смъртта ѝ.

„Изчезналият Лейсън“, изгубената ѝ новела, излиза по книжарниците в ново издание от 18 септември, в превода на Леда Милева и със знака на издателство „Кръг“.  

„Изчезналият Лейсън“ е изключително важна книга за онези, които желаят да вникнат в творчеството на Маргарет Мичъл и да я опознаят по-добре. Тя написва кратката новела само за месец, още ненавършила 16 години. В нея могат да бъдат открити корените на темите и образите, които писателката така умело гради в „Отнесени от вихъра“. Още тогава се вълнува от важните социални теми на епохата и макар новелата да няма неговите качества, много ясно говори, че „Отнесени от вихъра“ не е случайно създаден шедьовър.

Маргарет Мичъл пише „Изчезналият Лейсън“ през 1916 г. и подарява двете тетрадки с ръкописа на своя близък приятел от детинство Хенри Лав Ейнджъл. Той, без да го довери на никого през целия си живот, ги запазва като спомен заедно с цялата кореспонденция между тях. След кончината на авторката през 1949 г. всички нейни ръкописи, включително оригиналът на „Отнесени от вихъра“, са унищожени по нейно желание.

Едва през 1994-та, дълги години след смъртта на баща си, Хенри Ейнджъл-младши, случайно открива ръкописа на „Изчезналият Лейсън“. Автентичността на новелата е потвърдена и тя е издадена за първи път през 1996-а, точно 80 години след написването си. „Изчезналият Лейсън“ разказва вълнуващата история за любовния триъгълник между силната и независима мисионерка Кортни Рос и двама мъже с противоположни характери, които се борят за сърцето ѝ.

Смята се, че прототип на Кортни е самата Маргарет, а Хенри Ейнджъл е вдъхновил образа на капитан Били Дънкан – главен герой и разказвач на историята. Макар и кратка, новелата е изкусно написана и завършена. Неочакваният край носи силното усещане за майсторство и нюх към създаването на истории на младата Маргарет.

В изданието на „Кръг“ корицата е поверена на Мила Янева-Табакова, която е създател на блестящия дизайн на двата тома на „Отнесени от вихъра“. „Изчезналият Лейсън“ е магичен подарък за почитателите на една от най-обичаните американски писателки за всички времена.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !