Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Майстори на стъклото от цял свят в галерия УниАрт

отпечатай новината

13.10.2020 11:30 | Видян 701 пъти

Майстори на стъклото от цял свят в галерия УниАрт

Проектът популяризира ефектния материал и отглежда ново поколение творци

Избрани творби от Международното биенале на стъклото обогатиха пространствената естетика на стъклената галерия „УниАрт“ в Нов български университет. Експозицията вече е отворена за посещение, а в нея ще може да разгледате както произведения на вече изтъкнати в областта на стъклото чуждестранни автори, така и на тепърва прохождащи български студенти.

„Много се радваме, че за втори път ви посрещаме с абсолютно различни работи и абсолютно нова енергия. За голямо наше щастие всяка наша изложба с колекция от Международното биенале е различна, което означава, че тя се попълва всяка година. Има страхотна приемственост и за нас това винаги е много приятно, защото смятаме, че художественото стъкло много приляга на галерия „УниАрт” и нашата лична естетика за това пространство“, отбелязват идеолозите на експозицията.

Международно биенале на стъклото е най-голямото професионално събитие в странатан посветено изцяло на художественото стъкло. То се осъществява на всеки две години в периода септември-октомври, а мисията на неговите организатори е както развитието на това изкуство в България, така и грижата за новото поколение творци.

Такъв тип изложба се провежда за втора поредна година между стъклените стени на галерия „УниАрт“. В нея са подредени избрани произведения от колекции от 2017-а и 2019-а. Представените творби изпълняват важна роля в историята, културата и изкуството на стъклото в страната и в чужбина. Творците са използвали най-разнообразни, според личните си предпочитания, технологии и форми в своите работи.

Част от тях са дарени на галерията от артисти от други държави а в останалите можем да проследим блестящите резултати и на възпитаниците от ателието по стъкло в НБУ. „Мисля, че нашите студенти могат да бъдат доволни от това, което се случва“, заявява проф. Констанин Вълчев, преподавател по художествено стъкло в департамент „Изящни изкуства“ на НБУ.

Биеналето е част от ежегодната програма, която насърчава студенти и завършили възпитаници на НБУ да бъдат въвлечени в творческия процес на университетската галерия.

Участници в международния творчески екип на настоящата експозиция са Адам Крушински, Андреа да Понте, Аойфи Соудън, Вацлав Ширтр, Вероника Милева, Веси Гекова, Гита Маркова, Ивайло Ненов, Йована Димитрова, Йонас Ноел Нидерман, Катерина Дзуки, Константин Вълчев, Лада Учаева, Лор Фраден, Мариана Маринова, Милица Минева, Моника Найденова, Рая Сотирова, Сайед Вакед, Силвия Цимерман, Тай Шао, Таня Хубенова и Юлия Крутеева.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 27 ноември.

Снимка: Авторката
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !