Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Туристическо Covid приложение за 30 000 лв. е изтеглено десетина пъти

отпечатай новината

16.10.2020 12:12 | Видян 1328 пъти

Туристическо Covid приложение за 30 000 лв. е изтеглено десетина пъти

Eдва десетина пъти е изтеглено приложението mybeach.bg на Министерството на туризма, което в условията на пандемия трябваше да показва на туристите цените на чадъри и шезлонги и натовареността на плажовете през изминалото лято. Това показа проверка на Mediapool в платформата Google Play, където единствено се предлага апликацията. В същото време фирма, регистрирана в апартамент в Студентски град, е получила при пряко договаряне 30 000 лв. с ДДС за изработването на това приложение и на негов сайт.

Старт при смяната на министрите

Работата по приложението бе шумно рекламирана във всевъзможни телевизионни студиа от бившия министър Николина Ангелкова, но така или иначе Министерството на туризма никога не направи  пресконференция да го презентира и дори и в момента на сайта му няма информация за апликацията. Проверка в Google Play показва, че приложението за смартфони, работещи с Андроид, е стартирано там на 14 юли, а премиерът Борисов освободи Николина Ангелкова заедно с министрите на финансите и на МВР ден по-късно. На сайта на туристическото министерство няма никаква информация за това приложение.

Над 20 дни отне на екипа на новия министър Мариана Николова да предостави информация на Mediapool за названието на приложението и характеристиките му.

Изнесената информация обаче засилва скандала, защото Google play показва, че приложението има едва десетина сваляния (10+). От Министерство на туризма решиха да ни предоставят данни само колко потребители са влизали в сайта на приложението от юли досега - " около 10 000 човека".

На специално създадения сайт за приложението www.mybeach.bg пише, че то предстои все още да бъде пуснато и платформата за Apple устройства - App Store.

Mediapool потърси за коментар бившия министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова, но на телефона отговори сътрудника ѝ Моника Димова. Редакцията изпрати писмени въпроси за приложението още на 7 октомври и до днес отговори няма.
Фирма от Студентски град прибра 30 000 лв.

От отговорите на ведомството на Мариана Николова става ясно, че приложението е изработено от фирмата "Абв Комюникейшънс" ЕООД, която била предложила най-ниска цена и най-кратък период за изработката му. Процедурата е осъществена с пряко договаряне, при което по принцип се канят три фирми, а таванът на поръчката е до 30 000 лв.

"Възнаграждението по горепосочения договор е сума в размер на 30 000 лв. с включен ДДС. Сумата е заплатена на изпълнителя в договорните срокове и след подписване на приемо-предавателен протокол за приемане на изработеното до този момент", добавиха оттам.

Проверка в Търговския регистър показва, че "Абв Комюникейшънс" ЕООД е с капитал 100 лева и е регистрирана в апартамент в блок 64 в Студентски град. Фирмата е еднолична собственост на Александър Филипов Кюртев.

Mediapoool потърси по имейл позиция от фирмата изпълнител, но такава все още не е пристигнала.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !