Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Дворецът публикува нова снимка от ЧРД...

Принц Луи празнува шестия си рожден ден днес и нова...

Мария Стефанова грабна награда за най-добра актриса от европейски фестивал

отпечатай новината

20.10.2020 16:42 | Видян 1245 пъти

Мария Стефанова грабна награда за най-добра актриса от европейски фестивал

Актрисата от Народния театър Мария Стефанова получи поредно признание за изключителната роля, която прави в спектакъла „Три високи жени“. На церемония в неделя вечер тя бе удостоена с приза „Най-добра актриса“ в шестото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър.

Форумът по традиция се проведе в рамките на 7 дни в град Сливница, а публиката в града остана очарована от представлението, в което Мария Стефанова си партнира с Виктория Колева, Радина Боршош и Явор Вълканов. Режисьор на пиесата на Едуард Олби „Три високи жени“ е Стефан Спасов, сценографията и костюмите са на Нина Пашова, а музиката – на Теодосий Спасов.

Наградата на Мария Стефанова, която бе възпрепятствана да пътува, тъй като същата вечер имаше представление в Народния, бе връчена на сцената на директора на театъра Мариус Донкин. Това е второто отличие, което Мария Стефанова получава за образа на А. в „Три високи жени“, след като през 2018 г. бе удостоена с „Аскеер“ за водеща женска роля.

След триумфалното си завръщане на сцената преди 2 години, голямата актриса извая още две изключителни роли – в „Моята скъпа лейди“ (реж. Стилиян Петров, с участието и на Михаил Билалов и Емануела Шкодрева) и в „Облог“ (реж. Стефан Спасов, с участието и на Вяра Табакова, Пламен Димов, София Бобчева, Стелиан Радев и Ненчо Костов).

В момента Мария Стефанова репетира и в спектакъла "Нова земя", посветен на 170-годишнината от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Премиерата е предвидена за декември, драматизацията е на Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

Тазгодишното издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, организиран от Община Сливница, заложи изцяло на български заглавия поради ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус. Сред представените спектакли бяха „Часът на синята мъгла“ на Нов театър НДК с Елена Петрова и Иван Радоев, „Малкият Пучи“ – авторски комедиен спектакъл на Ованес Торосян, „Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов и др.

Спектакълът, който закри форума в неделя вечер – „Редки тъпанари“ на Теди Москов по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“ – продукция на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, грабна две награди от фестивала: приза на журито за най-добра постановка и този на публиката за актьорския ансамбъл, в който блестят Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Александър Сано-Среброто, Ясена Господинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Петя Венелинова и Кристиана Ценкова.

Плочка на Теди Москов и Мая Новоселска пък грейна в Алеята на славата при читалището на града. Призът на Община Сливница отиде при Драматичен театър – Търговище, за „Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев, а Любомир Фърков, който играе в него, спечели отличието за най-добър актьор.


Снимка: Росина Пенчева

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !