Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

СЕМ пази децата пред екрана с Кодекс на поведението

отпечатай новината

22.10.2020 13:33 | Видян 657 пъти

СЕМ пази децата пред екрана с Кодекс на поведението

Съветът за електронни медии ще приеме кодекс във връзка с ограничаването на достъпа на децата до неблагоприятно за тях съдържание в електронните медии. Това става ясно от приетият днес проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

Според документа, въпросният Кодекс на поведението ще трябва да бъде изготвен от СЕМ, съвместно с доставчиците на медийни услуги, включително Българската национална телевизия и Българското национално радио, а веднъж приет, той ще бъде задължителен.

Предприеманите мерки могат да включват избор на време на излъчване, средства за проверка на възрастта, кодиране или други подходящи технически мерки за информиране и защита на аудиторията. За най-вредно съдържание се смята излъчването на неоправдано насилие и порнография, гласи проектът на ЗИД на Закона за радио и телевизия.

Всички правила от кодекса ще бъдат публикувани на сайта на медийния регулатор, който ще следи и за тяхното спазване.

Именно защитата на децата е сред основните опорни точки в приетия проект. Законопроектът има за цел да транспонира разпоредбите на Директива (ЕС) 2018/1808 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 година за изменение на Директива 2010/13/ЕС за координирането на някои разпоредби, установени в закони, членки, отнасящи се до предоставянето на аудиовизуални медийни услуги (Директива за аудиовизуалните медийни услуги).

Директивата изисква държавите членки на ЕС да приемат и публикуват до 19 септември 2020 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими да се съобрази действащото национално законодателство с новата регулаторна рамка на ЕС в областта на медиите.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения. В проекта се предвиждат условия на равнопоставеност, съхраняване на целостта на вътрешния пазар и засилване на правната сигурност. Предвидена е по-голяма гъвкавост в регламентирането на телевизионната реклама.

Законопроектът въвежда понятието платформи за споделяне на видеоклипове, които също ще попадат под регулацията на СЕМ. Сред популярните в България е VBOX7.

Документът създава възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилва се защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео. Законопроектът предвижда постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

С цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите, Съветът за електронни медии включва в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

В законопроекта са предвидени и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти и по отношение на всички видове медии.

Разпоредбите относно защитата на личния живот и защитата на тайната на източниците са прецизирани с оглед развитието на стандартите в международното право.

Снимка: Today Show

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !