Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

САЩ аплодира БГ филма Бащата

отпечатай новината

19.11.2020 11:10 | Видян 649 пъти

САЩ аплодира БГ филма Бащата

Това е втората силна заявка на страната ни за „Оскар“ след „Светът е голям“, смятат отвъд Океана

Малко повече от година, след като „Бащата“ ни накара да се гордеем, като взе Кристалния глобус на кинофестивала в Карлови Вари, филмът на режисьорското дуо Петър Вълчанов и Кристина Грозева жъне успехи и по пътя си към оскарите. Родното предложение към Американската филмова академия бе отправено преди седмица, а заглавието вече получава оптимистични прогнози от медиите отвъд Океана.

„Бащата“ е сред силните заявки за международната категория на наградите „Оскар“ през 2021 г. Зад тази теза застават от престижното издание Gold Derby, които ежегодно предсказват със завидна прецизност целия награден сезон. В първите дни след обявяването на продукцията като български представител сайтът я нареди в своите Топ 9 заглавия, диалозите в които са на език, различен от английския. Иначе казано - ако тази прогноза се сбъдне, то „Бащата“ ще влезе в т.нар. шорт листа (кратък списък) на филми, които са на крачка от заветната номинация за „Оскар“.

„Досегашният му успех го поставя като един от най-обещаващите претенденти на България. Страната никога не е получавала номинация, като досега е участвала с 30 продукции в категорията. Най-близо беше Стефан Командарев със своя „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, който достигна до шорт листата през 2010“, коментират и от специализираното издание Screen Daily.

Това не е първият път, в който американските медии обръщат внимание на третия филм на Вълчанов и Грозева. След като триумфира в Карлови Вари, от The Hollywood Reporter също очертаха позитивите на „Бащата“. „Филмът е горчиво-сладък семеен фарс, ситуиран в дълбоката българска провинция, където хората все още вярват повече в древни суеверия и магически фолклор, отколкото в уродливата държавна бюрокрация.

Историята може да поставя на изпитание границите на правдоподобността на някои места, но като цяло е хуманно, състрадателно, обусловено от характерите удоволствие“, написа тогава критикът Стивън Далтън, който не пропусна да похвали и играта на Иван Савов - овдовелия баща, търсещ начин да се докосне още веднъж до своята покойна любима... понякога дори въпреки собствения си син (Иван Бърнев).

Припомняме, че това е вторият опит на режисьорите да заковат номинация за „Оскар“, след като през 2017 г. представиха страната ни със „Слава“. Номинациите за 93-тите награди на академията ще бъдат обявени на 15 март. Самата церемония е предвидено да се състои на 25 април.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !