Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Българската Коледа с дарение за УМБАЛ Пловдив

отпечатай новината

22.12.2020 12:32 | Видян 567 пъти

Българската Коледа с дарение за УМБАЛ Пловдив

Високотехнологична медицинска апаратура получи отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ от инициативата „Българската Коледа. Там вече работи дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг, която е изключително необходима за малките бебета.

„Тъй като ние работим с доста деца, които са с отклонения в жизнените показатели, не могат добре да дишат и имат други проблеми и ги лекуваме в нашия интензивен сектор. Затова подобна апаратура е изключително важна за нашата работа. Как тя ни улеснява? Тъй като в реално време многократно ние бихме могли да изследваме кръвно-газов анализ на газовете в кръвта – кислород, въгледоредн диоксид. Това се случва в реално време, тоест веднага отчитаме резултата. Това може да допресе за по-адекватно преценяне на състоянието на детето и съответно някаква корекция на терапията. За пациентите може да се използва при всички възрастови групи, но най-голямо приложение тези апарати намират в неонатологията, защото те дават ценна информация за новороденото детенце. От друга страна, много важно, така се предпазват от болка, дискомфорт и допълнително страдание, което не е за пренебрегване при едно тежко болно дете“, заяви доктор Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“. 

В отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ има различна модерна апаратура, но такъв клас, като дарената дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг до сега не е бил наличен.

„Ние разполагаме с доста монитори, но с такъв клас, който да ни дава едновременно тези два най-важни два кръвни газа, не сме имали. Всичко, разбира се, е свързано с по-добро качество на лечение и по-бърза и адекватна реакция, когато се налага. Това ще се използва при интубирани пациенти, които са с дихателна недостатъчност и на апаратна вентилация. Всички вече знаят и всички си мерят сатурацията, но за съжаление сатурацията е нещо, което е много динамично и кръвните газове са много динамични. И затова говорим, че тази апаратура, ще ни даде тези ценни данни, за да може да се реагира своевременно и да не се стига до усложнения“, каза доктор Диана Аргирова.

През тази година най-малкото бебе, което е спасено в отделението по неонатология на УМБАЛ „Пловдив“ е с тегло 740 грама, родено в 26-тата гестационна седмица от бременността.

„За момента детето се развива прекрасно, което показва качеството на грижата и не без участието на тази апаратура, която имаме, тъй като можем да прилагаме най-съвременни методи на лечение, каквито се прилагат в целия свят. А това спестява много от усложненията, които впоследствие могат при едно недоносено дете. Разбира се, състоянието на тези деца се следи и много след изписването, и грижите за тях не свършват след напускане на родилния дом. И там има какво да се направи по отношение на добротворчеството. Защото, ако тези деца са някъде около 10 % от всички новородени, все пак те трябва да порастнат живи и здрави и инвестициите трябва да бъдат много по-големи и много по-специални.

Доктор Диана Аргирова е убедена, че има смисъл хората да подкрепят кампанията „Българската Коледа“.

„Хората е добре да подкрепят кампанията „Българската Коледа“, защото си струва да се инвестира особено в областта на неонатологията, тъй като тук е началото на живота, а не е без значение с каква апаратура ще се работи. Да направя пак една препратка към тазгодишната пандемия. Виждате, че е важно да има апаратура, респиратори, дихателни апарати, монитори, добри специалисти. Но когато ние говорим за зараждащият се живот, и когато бихме могли да положим адекватна и навременна грижа за тези деца, за да могат те да станат здрави възрастни индивиди, от това по-хубаво няма за цялото общество. Не знам дали хората си дават сметка, но за едно общество, се съди по грижата за най-малките, а най-малките са новородените деца. Те са бъдещето и на тази страна, и на тази планета. Добре е хората да даряват, тъй като много пъти е трудно да се закупи дадено нещо от самата болница. Неонатологията ползва много апаратура и тя е доста скъпа. Но когато много хора се обединят, а обикновено това става по Коледа, тогава всеки с едното левче, с десетте левчета, можем да съберем и като общество да бъдем добротворци. Защото това никой няма как да ни го отнеме. Ковид 19 няма как да не ни направи по-добри. Аз мога само да благодаря на всички хора, които са се отзовали, защото това те ще го почувстват. Всеки ден виждат по медиите, има  различни призиви за помощ. Кой с каквото може, би трябвало да помогне. Искам да призова хората да даряват, защото може да е лев, десет лева, но кагота са много по десет, се закупуват такива ценни апарати, които спасяват човешки живот. Което е много важно. Защото всяко човешко същество трябва да бъде обгрижвано“, подчерта още доктор Диана Аргирова.

Източник: БНР

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !