Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото: Репортери без граници

отпечатай новината

18.01.2021 16:54 | Видян 927 пъти

Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото: Репортери без граници

Репортери без граници" (RSF) предлага способи против това технологичните гиганти да имат властта да решават дали акаунтите в социалните медии трябва да бъдат затворени, предава Дневник.

"След като пренебрегваше в продължение на четири години фалшивите новини и речта на омразата, които президентът Доналд Тръмп публикуваше като президент на САЩ, Twitter едностранно реши на 8 януари да закрие окончателно акаунта @realDonaldTrump и след това, няколко дни по-късно, 70 000 други акаунта, свързани с конспиративното движение QAnon.


Facebook, Instagram и Twitch също спряха президентските акаунти за неопределен период, докато Amazon след това спря поддръжката на протръмпистката социална медия Parler. Всички тези решения бяха взети от компании от частния сектор без никакъв демократичен или съдебен контрол", отбелязват от организацията.


"Живеем в политическа дистопия", каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Организацията на обществения дебат не трябва да се оставя на пазарните сили или на индивидуалните интереси. Трябва да наложим демократични задължения на водещите дигитални играчи."


"Законите на обществения дебат бяха създавани от парламентите и прилагани от съдии, но сега корпорациите от частния сектор отговарят за това. Техните норми не са определени в демократична рамка със система за контрол и баланс, те не са прозрачни и не можете да ги обжалвате пред който и да е съд." През декември еврокомисията предложи проект на Акт за цифровите услуги. Той има за цел да регулира съдържанието, публикувано в платформите.


Но досега нито едно законодателство не е насочено към всички предизвикателства и с оглед на това "Репортери без граници" стартираха Инициативата за информация и демокрация. В рамките ѝ една комисия, състояща се от 25 видни лица от 18 националности, изготви декларация, установяваща общи принципи за глобалното онлайн информационно и комуникационно пространство - алгоритмична прозрачност, плурализъм, идеологически неутрализъм на платформата, забрана на конфликти на интереси и популяризиране на надеждни новини и информация.


Тази декларация вдъхнови Партньорството за информация и демокрация, което бе стартирано по време на Общото събрание на ООН през 2019 г. и към което до момента са се присъединили 38 правителства.


Форумът за информация и демокрация беше създаден през ноември 2019 г. от 11 организации, изследователски центрове и мозъчни тръстове от всички континенти. През ноември 2020 г. той публикува 250 препоръки относно прозрачността на платформата, модерирането на съдържанието, насърчаването на надеждността на информацията и приложенията за съобщения, когато масовото им използване надхвърля границите на частната кореспонденция.


RSF стои и зад инициативата за журналистическо доверие (JTI), която създава набор от машинно четими стандарти, така че алгоритмите на търсачките да дават предпочитание на медиите, които се придържат към журналистическите методи и етика. Тези стандарти, които могат да се използват и от рекламодатели, са резултат от инициатива за саморегулиране, в която организации от цял свят си сътрудничат под егидата на Европейския комитет по стандартизация (CEN).

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !