Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

46% от мултивитамините не отговарят на необходимите качества: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

19.01.2021 10:45 | Видян 1031 пъти

46% от мултивитамините не отговарят на необходимите качества: Какво да правим с времето в карантина

Покрай страховата невроза от коронавирус, целокупният български народ пие като невидял мултивитамини. Това от една страна е правилно, а от друга може да се окаже, че няма никакъв смисъл. На това сме посветили днешния лайфхак за времето в карантина.
Първия ни съвет, който вземаме от международните изследвания по темата - в никакъв случай не пийте витамините по азбучен ред - А, В, С, Д, каквато препоръка дават даже лекари - звучи забавно, но не и за организма. Някои са ни необходими ежедневно, докато други са в напълно достатъчно количество в храната и не бива да ги предозираме.
В Европа големият естествен недостиг е на витамин Д. Единствено през лятото той е в достатъчно количество в умерения ни пояс. Той, както вече сме писали, се съдържа в по-мазните риби, а в най-концентрирано състояние - примерно в дроба от треска, също в жълтъците. Понеже все са тежки храни, някои си го набавят на капки. те също са мазни, но са много необходими на нашия организъм.
Мнозина се предозират с витамин С, което е по традиция, въведена през 70-те години като масова практика по почина на двукратния Нобелист Линус Полинг. Той вижда в този витамин пенкилер - нещо, което лекува едва ли не всичко, особено срещу грип и настинка. Въпреки че маниакът живее до 93, накрая умира от рак, срещу който, както и срещу още доста заболявания витамин С не помага.
Софи Хан от университета в Западна Вирджиния разказва, че витамин С поне не е опасен, макар да е много надценяван, както сочат изследванията на неговия научен екип. Но например предозирането комбинацията от споменатия витамин Д с калций може да доведе човека до инфаркт.
Калцият е АНТИГОНИСТ, т.е. не бива да се комбинира още с магнезий, с калий. Докато например витамините А и С чудно вървят с желязо и цинк.
Ще кажете: как тогава ги има заедно в мултивитамините?
Там те се побират в общата комбинация, побрани в микрокапсули, които ги изолират от останалите. Така че учените препоръчват, вместо сами да си правим витаминни коктейли, да си купуваме от фабричните опаковки. Трябва обаче да имаме предвид, че според последното американско проучване 46%, или половината мултивитамини, които се продават, не вършат работа - нямат необходимите качества. И това е при положение, че понеже първи започват да развиват този бизнес, се смята, че американците имат най-добри мултивитамини на света. Много от тях се продават и у нас. Най-общо казано, добрите марки и скъпите мултивитамини са за предпочитане и попадат в добрата половина. Евтините от малки производители най-често са с недостатъчно качество. А това все пак е лекарство, дори да пише, че е просто хранителна добавка. Не са достатъчно високо ниво по състав и детските мултивитаминни мечета.
Това най-лесно се разбира, когато се разбере например, че недостигът на витамин В9 по време на бременност може да обрече детето на гръбначни проблеми или обездвижване.Освен синтетично, се набавя и от марулените и зелевите салати.
 От предозиране пък страда около 0,5% от населението годишно, сочи руската медицинска статистика. Затова и в тази страна витамините изрично се водят в класа на лекарствата и подлежат на строг контрол.
Трябва да се знае също, че понякога синтетиката не може при никакви обстоятества да замени природния естествен витамин - такъв е случаят с Е. Напортив, може да причини рак, ако човек прекалява с хаповете.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !