Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

отпечатай новината

09.02.2021 11:30 | Видян 1515 пъти

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

 Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg

 

Прокуратурата направи рязък завой по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка “Гермитокс”. Вместо да търси кой с измама продава онлайн една хранителната добавка, прокурорът иска да доказва дали тя не е опасна за здравето и живота на хората.

Това е прелюбопитната развръзка след журналистическото разследването за измамата с “Гермитокс”, публикувано миналата есен. Разследването започна след публикуването на фалшиво интервю с мен (Валя Ахчиева – бел.ред.), което се ползва за реклама на хранителна добавка срещу паразити. В разследването си бях не само в ролята на журналист, но и на пострадало лице. Всички факти, до които стигнах, влязоха в кориците на проверката, образувана в Софийската районна прокуратура.

Наблюдаващ прокурор беше Михаела Тихова. Проверката бе възложена на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, където бяха подадени два сигнала. След като се разбра, че от сигналите най-вероятно няма да има няма резултат, а хората продължаваха денонощно да питат вярно ли е това във фалшивото интервю, реших да действам като разследващ журналист.

Проникнах като потребител под името Мая Тодорова в самата схема за продажба на “Гермитокс”. ГДБОП веднага откри, че основният домейн на платформата germitox.com е регистриран в САЩ от украинския гражданин Сергей Кондратук. Поръчах си онлайн “Гермитокс”. И за две шишенца платих общо 160 лева.

Открихме всички по веригата. Разкрихме кой е производител и къде живее, в кой завод в Италия се произвежда на ишлеме “Гермитокс”, кой е дистрибутор за България, кой е собственик на офшорната компания в Кипър, която продава “Гермитокс” в България. Открихме адвокатската кантора в София, която представлява в България кипърската офшорка. Открихме и че куриерът на същата адвокатска кантора е подал заявлението за продажба на “Гермитокс” в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе като пълномощник на кипърската офшорка, но без да е представил пълномощно пред Агенцията по безопасност на храните.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !