Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Занаятчийско училище за деца отваря врати в Пловдив

отпечатай новината

09.03.2021 11:45 | Видян 528 пъти

Занаятчийско училище за деца отваря врати в Пловдив

Занаятчийско училище за деца ще посрещне първите желаещи да се докоснат до магията на българския бит, наследство и култура. Двадесетима майстори ще имат възможността да предадат своите знания на 100 деца всеки месец. Официалното откриване ще се състои на 6 март в старата част на град Пловдив.

Обучението ще бъде безплатно за всички деца от пловдивските училища. Всяко дете може да избере удобно за него време за посещения - дали от март до юни, или през септември и октомрви. Занаятите, които ще бъдат представени пред учениците, са разнообразни и интересни. Рисуване върху стъкло, пекарство, художествена керамика, ремонт на старинно оръжие, иконопис, художествени тъкани, обработка на дърво и още много други занаяти са част от богатата програма. Училището е и в помощ на майсторите от етнографския проект "Улица на занаятите", но също така предлага на посетителите и учениците си интересно преживяване, положителна емоция и много нови знания.

През летните месеци вратите на занаятчийското училище ще бъдат отворени за граждани и чуждестранни туристи, а всеки желаещ ще може собственоръчно да изработи сувенир от Пловдив.

Възпитаниците на училището ще имат и възможността да се обучават и да вземат участие в известни форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите, както и в различни занаятчийски изложби. Проектът ще даде възможност на децата да научат повече за българските традиции, работата на майсторите и историята на много от популярните занаяти.

    "Децата са истински щастливи, когато работят и създават нещо с ръцете си. Най-често моделират от глина плодове и зеленчуци като ги оцветяват в най-ярки цветове. Интерес към керамиката проявяват най-вече деца между 10 и 12 години", сподели пред БНР Тони Пранджева, която ще обучава учениците по художествена керамика.

Проектът е реализиран с подкрепата на Министерство на културата, община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара.

 

Източник: БТА, БНР

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !