Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

В България е направена една от най-известните снимки на Гагарин (СНИМКИ)

отпечатай новината

13.04.2021 14:50 | Видян 893 пъти

В България е направена една от най-известните снимки на Гагарин (СНИМКИ)

Летецът Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в Космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години. В 9 часа и 7 минути от космодрума Байконур излита корабът "Восток", който прави обиколка на Земята. Полетът продължава 108 минути, а славата му се записва в историята.

През същата 1961 г. Гагарин е поканен и в България.

Тук е направена и една от най-известните му снимки с бял гълъб ръцете, която символизира мира и мирното усвояване на Космоса.

На Летище "София" на 22 май 1961 г. първият летец-космонавт е посрещнат тържествено лично от първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Двама души обаче са плътно до Гагарин по време на дългата му обиколка из страната. Единият е секретарят на ЦК на БКП Борис Велчев, който след месеци става и член на Политбюро и още тогава е смятан за втория човек в партията след Тодор Живков. Вторият е началникът на УБО - ген. Димитър Гръбчев. Борис Велчев е дядо на бившия главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд, който носи същото име. А ген. Гръбчев е баща на известната режисьорка Иванка Гръбчева.

Вижте повече снимки ТУК !

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !