И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

RAI препра лъжите на Агджа пред Нова

отпечатай новината

23.05.2021 12:19 | Видян 1219 пъти

RAI препра лъжите на Агджа пред Нова

Както 19 минути предположи преди седмица, италианската държавна телевизия RAI "препра информацията" от безсмисленото интервю на Али Агджа по Нова телевизия, в което се лансира за кой ли път "българската следа" - най-тежкия черен пиар за България в нейната история, за съжаление промотиран с участието и на българи. В репортажното предаване ТВ7, излъчено в петък около полунощ италианско време, интервюто беше цитирано със звук и картина в частта, в която Агджа уж казва, че няма "българска среда", без да получи въпрос, а защо десетилетия наред твърдеше, че има. Обаче в същото време според него атентатът срещу Папата бил подготвен в руското посолство в София. Т.е. ние сме замесени в него, защото няма как да не сме знаели и да не сме помагали. Той не бе попитан неща, които са задължителни във връзка с тази н-та поред негова отричаща досегашните версии. Например: защо руснаците са възложили именно на него стрелбата по Йоан Павел Втори, каква връзка имат с доказано предалите му хонорара от 3 млн.тогавашни марки, които принадлежат към абсолютно противоположните на комунизма организации, на каквато - Сивите вълци - крайно дясна и антикомунистическа е член самият той. Не бе попитан също как той, най-добрият стрелец на Вълците, пропуска от броени метри да убие Папата. Не беше попитан от Даниела Тренчева - пореден пример за "журналистика" със слушалка в ухото, дори най-логичното: защо Кремъл да се страхува от Йоан Павел Втори, както твърди Агджа, и от Солидарност - самата връзка е уличаваща и потвърждение за финансовите връзки мафия - Ватикан - полски профсъюз, след като лидерът на синдиката Лех Валенса се оказа документално агент на комунистическите тайни служби. Тоест, чрез създаването на легендата на "бореца срещу системата", те са контролирали формирането и действията на първата опозиция в соцлагера директно. При това цяло десетилетие до края на режима, а вероятно и по времето, когато е демократичен президент. Дори неотдавна, вече разкрит, Москва го използва за свои пропагандни цели. С други думи - няма никаква логика в тезата на Агджа и един журналист няма

как да не пита тези неща. Защото всеки, чел поне една кримка, би го обвинил за съучастник в лъжите на атентатор и убиец на виден турски представител на истинското свободно слово.

RAI добави втора "изповед" към записа на Агджа пред Нова - на немски пенсионер, представен като "бивш офицер от ЩАЗИ", без да цитира чин, пост, ресор, въпреки че го показва за втори път в рамките на 5 дни. Има разлика в двете му изяви. След излиянията на Агджа и той промени тезата си и вече открито заяви, че операция Папа на българските и източногерманските тайни служби не била само пиар, а Антонов - само агент. "Антонов и българите участваха в атентата", рече без никакви доказателства "свидетелят". Беше представен и виден архивар, който от 10 години търсел документи, които да докажат тези работи, обаче не могъл. А за капак и легендарният през 80-те години у нас съдия - следовател Иларио Мартела, комуто бе възложено да докаже "българската следа". Той не успя в съда. Но пред RAI и той се отдаде на ария на клеветата.

Цялата информационна операция с прехвърляне на топката между Нова с нейните нови прононсирани щатски собственици и RAI е впечатляваща. И двете телевизии в един и същи ден миналия уикенд поднесоха своите материали, а след още 5 италианците "препраха" интервюто на бг канала. Операцията би била чудесна, ако не беше твърде лошо разиграна. Дори чисто технически. За зрителя на Апенините най-отвратителен се оказа ужасният италиански и на Агджа, и на Тренчева. Понеже италианският език е най-мелодичният, лошото му произношение го прави да звучи неприятно, особено за неговите оригинални носители. А това е истинска обида за потомците на Древния Рим. В същото предаване следващ репортаж беше за италоафрикански тийнейджъри, второ поколение на Апенините, които при целия си акцент засрамиха Тренчева и Агджа с начина, по който възпроизвеждат нещо като езика на Данте.

Най-важното обаче е друго. Вече 20 години никой не беше удрял така България и нейното реноме. Честито на Нова - няма спиране копаенето на професионално морално дъно - бълнуванията на доказания и осъден лъжец и убиец на виден журналист Агджа между живите предавания на пресконференциите със специалното участие на Тома Биков.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !