Бръмбари оцветяват бонбони, колбаси и...

Е120 или карлин е това, на което дължим изкусителната...

Диана Димитрова със зашеметяващ вид

Откакто доби популярност покрай ролята си в...

Грета Тунберг подновява петъчните си протести пред шведския парламент

отпечатай новината

12.06.2021 09:29 | Видян 508 пъти

Грета Тунберг подновява петъчните си протести пред шведския парламент

След дълъг период на онлайн протести шведската активистка Грета Тунберг се върна пред сградата на шведския парламент вече за присъствен протест с искания за действия за ограничаване на климатичните промени, предаде ДПА.

Заедно с шепа други протестиращи Тунберг, издигайки известния си транспарант с надпис "Училищна стачка за климата" и носейки маска с логото на движението "Петъци за бъдещето", се върна на мястото, откъдето започнаха протестите ѝ, показват снимки, качени от нея в Instagram и Twitter. "Днес се завърнахме пред парламента. Пандемията обаче далеч не е преминала, затова ще продължим да се събираме на възможно най-малки групи и да действаме в съответствие с местните ограничения", написа активистката.

Тунберг започна протестните си акции пред сградата на шведския парламент през август 2018 г., призовавайки политиците да засилят борбата срещу климатичните промени. За няколко месеца възникна младежкото движение за климата "Петъци за бъдещето", което даде импулс за масови демонстрации с участието на стотици хиляди, главно млади хора, по цял свят. Пандемията обаче временно прекрати масовите прояви.

Като не можеше да присъства лично на петъчните си протести, Тунберг започна да публикува онлайн свои снимки от вкъщи, на които държи протестния си лозунг. През март тя проведе седяща стачка пред представителството на Европейската комисия в Стокхолм, за да протестира срещу селскостопанската политика на Европейския съюз, а през април публикува своя снимка в обезлесен район в Централна Швеция.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !