бТВ излъчва боксовата гала вечер на...

Срещите на братя Пулеви ще бъдат излъчени пряко по bTV,...

Фънки смени Капките с Hell’s Kitchen,...

Четири от жените в червения отбор ще се борят за мястото...

Милиардерът Влад Тенев официално е най-богатият българин

отпечатай новината

30.07.2021 11:14 | Видян 3074 пъти

Милиардерът Влад Тенев официално е най-богатият българин

Влад Тенев, единият от основателите на Robinhood - американска палтформа за бърз достъп до фондовите пазари, вече официално е най-богатият българин. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ личното му богатство е оценено от агенция "Блумбърг" на 2.4 милиарда долара.

Съратникът му Байджут Бхат е с 2.8 млрд. долара като тези суми можеше да са доста по-големи, ако излизането на борсата не премина по-слабо от очакванията.

Тенев е главен изпълнителен директор на основаната през 2013 г. платформа, работеща днес и с криптовалути и достъпна за обикновени хора, решили да рискуват на борсата дори само с 1 долар. Според "Блумбърг" всеки месец я използват почти 18 милиона потребители и половината от тях инвестират за пръв път, като повечето са на възраст 18-40 години.

Стартът на т.нар. "народно IPO" бе на 29 юли, като в рамките на сесията капиталовата оценка на компанията е 31.8 млрд. долара.

Тенев и Бхат избраха да предложат долната граница от предварителната оценка на акциите, за да се избегне обезценяването им още в първия ден. Но търсеният ефект не се получи - едно от най-очакваните за годината досега излизания на фирма на борсата започна със срив от 12% на цената на акциите и приключи под стартовото ниво.

Със същата цел Robinhood бе запазила - противно на традицията на "Уолстрийт" - контрол над почти 25% от предлаганите акции, но това не спести разочарованието, още повече, че прогнозите бяха за поскъпване от 11% при откриването на сесията на ниво 42 долара за акция.


Милиардерът Влад Тенев официално е най-богатият българин

 

Компанията имаше намерение дори за контрол над 35% от акциите, които да предложи на частни (а не на корпоративни) клиенти, при излизането на борсата, но на фондовите пазари се смята, че запазването на повече от 10% е по-скоро сигнал за нестабилна оценка по време на търговия. Последният типичен пример е Facebook, която при своето IPO бе запазила 25% и в първия ден акциите ѝ се обезцениха с 11%, а завръщането до оценката им при излизането на борсата отне над една година.

Влад Тенев се опита да убеди "диванните инвеститори" да не се разделят веднага с акциите си като при този случай ще им бъде забранено да участват в търговия с акции на Robinhood в първите 30 дни след излизането на борсата.

Но пък компанията пое допълнителен риск, като разреши на служителите и директорите си да продадат 15% от акциите си в първия ден и още 15% след 3 месеца. Обичайното е т.нар. инсайдъри да са в забранителен период за търговия на IPO акции в първите 3-6 месеца.

Вероятно роля изигра и все още непреодоляната обида на много от малките инвеститори от януари, когато под натиска на регулаторите Robinhood им забрани да играят на борсата с акции като тези на GameStop, покрай които в платформи като Reddit се организират резки манипулации. От друга страна, по същата причина Тенев и Бхат не са любимци на хедж фондовете, изгубили в тази необичайна за тях ситуация милиарди долари в началото на годината.


Милиардерът Влад Тенев официално е най-богатият българин

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !