Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Как да регулираме солта и с какво да я заменим, за да не ни убие с инсулт или сърдечно заболяване?

отпечатай новината

04.08.2021 11:10 | Видян 948 пъти

Как да регулираме солта и с какво да я заменим, за да не ни убие с инсулт или сърдечно заболяване?

Солта е наричана „бял убиец” и често изобщо не забелязваме колко много употребяваме от нея, дори да не си солим салатата и манджата, когато ядем и точно на лайфхак как да контролираме и да избягваме това е посветен днешният ни текст.

Според Световната здравна организация здравословната доза сол на ден е 5 грама, като повечето нации, включително нашата, консумират пъти повече. И това не са само кристалчетата от солницата. Без да съзнаваме, поглъщаме много повече от нея. В 1 л мляко например се съдържат 4 грама сол. В 2 филии или 200 г хляб – 2 грама. Повечко има в колбасите, сиренето и много други продукти.

Защо е опасна? Натриевият хлорид, както е химическото име на солта, има свойството да задържа вода, което повишава обема на кръв, циркулираща в организма и така води до инфаркти и инсулти. Сърдечният удар обаче не е единственото, което тя причинява на съответната система в организма. Сърдечно – съдовите заболявания у нас с над 70000 жертви миналата година имаха 10,5 ПЪТИ повече жертви от коронавируса. А К19-жертвите пък са 2/3 именно сърдечно болни.

Какъв лайфхак е най-лесен за спешна всекидневна употреба? Купете си солница, която вместо стандартните 17, има 5 отвора за кристалчетата – така ще намалите повече от 3 пъти контролираната консумация на сол. Вече знаете и  някои продукти, с които не бива да прекалявате, тъй като я съдържат в голямо количество. Тъй като е доказано от психолозията – ние имитираме със солницата с 3 пъти и по-малко отвори традиционните 3 соления, така че автоматично намаляваме консумацията. Дали ще почукваме – по което според вица разпознали българския разунавач, също не променя нещата.

Втори лайфхак: така наречените „алтернативни видове” сол – розова, черна, светлосиня, морска и каква ли не, освен че са по-скъпи, са и също толкова вредни като „оригиналната” бяла готварска, така че нищо не печелите с такава замяна.

Трети лайфхак – японците лансират вилици с електрически връх, които вкарват ток, вместо сол, с който да подправяме ястията, когато ги вкарваме в устата си, за да може хем да са ни вкусни, хем да не се съдържат релано в храната. Усещането обаче е металическо, така че не е реална алтернатива.

Четвърти лайфхак – има реални заменители. Например в селъри и водораслите се намират вещества, които реално заменят готварската сол като овкусител при 3 до 10 пъти по-малко реално съдържание.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !