Познахте ли го? Туджаров от „Игри на...

Верислав Туджаров, който е участник в третия сезон на...

Ето цялата истина за Сашо Кадиев и...

Ковид-19 се оказа съдбоносен за Сашо Кадиев, но не в...

"Финита Ли комедия?!" пита философски Арт театър

отпечатай новината

09.10.2021 09:20 | Видян 233 пъти

Автор на „Финита ЛИ комедия?!“ е руският драматург Сергей Литвиненко, който заедно с Милена Червенкова слага началото на Арт театър преди 30 години и влагат много любов и творческа амбиция. Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант известния педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова, чиито ученици са и Милена Червенкова, и Камен Коев.

Режисьорът Камен Коев (вляво) репетира заедно с актьорите Милена Червенкова, Благовест Асенов и Теодор Софрониев Пиесата е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност, сподели пред

Милена Червенкова, която изпълнява една от ролите в спектакъла. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебна машина на времето ги изпраща от ХVІ в ХХІ век. Страната, в която попадат, се казва Чудация. А в тази страна те вече са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. В стила на комедия дел арте се сменят сцени на любов, ревност и политическа сатира, открехна завесата Милена Червенкова.

Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба в спектакъла "Финита ЛИ комедия?!" Така всеки от актьорите влиза в няколко образа. Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба, Красен Ханджиев – Пиеро и г-н Пиерини, Сиана Миладинова и Мариана Коева – Малвина и Мелина, Теодор Софрониев – Арлекин и г-н Арлекини.

Директорът на Арт театър добави, че гениалността на руския драматург Сергей Литвиненко е, че е измислил как тези герои от комедия дел арте да преминат през времето и да се пренесат няколко века по-късно. Нищо не се е променило от 21 години, когато е написана пиесата, добави Милена Червенкова. Тя тъжи, че драматургът си е отишъл твърде млад и няма да може да види пиесата си поставена на българска сцена. "Свързах се със сина на Сергей Литвиненко - Георги, който ни подари авторските права и той ще дойде на премиерата", каза актрисата.

На въпрос дали настъпва краят на комедията режисьорът Камен Коев отговори шеговито: "Дали ще свърши някога никой не знае. Засега няма нишани, че ще свършва, не се виждат знаците на съдбата и това се отнася не само за България, но и за света. "Финита Ли комедия?!" е препратка от комедия дел арте. Идеята е, че тези неща не са се променили оттогава досега и те винаги са актуални. В комедия дел арте всичко е на показ и всичко е увеличено в пъти повече, за да съществува комедия дел арте. Всичко е увеличено под лупа, увеличено е доста стабилно, за да се покажат недъзите на едно общество, така и тук в тази пиеса се опитваме да покажем недъзите на едно общество в страната Чудация", коментира Камен Коев.

Красен Ханджиев, Сиана Миладинова, Мариана Коева и Теодор Софрониев са част от комедията дел арте "Може да е България или в която и да е друга страна. Фактът, че това нещо може да съществува навсякъде е голяма тегоба за всички нас. Но ние трябва да запазим доброто си чувство за хумор и да продължаваме напред. Така че настъпва ли "Финита Ли комедия?!" публиката и зрителите ще кажат", добави с усмивка режисьорът на спектакъла.

Гледайте спектакъла на 20 октомври в РКИЦ София от 19.30!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !