К.Петков не е подал оставка, а...

Кирил Петков не е подал заявление да се гласува...

2 от ПП-фирмите в схемата на Киро и...

Две от фирмите, споменати в записа със зам.-кмета...

Картофите са най-полезни сурови, но свалят кръвното и обработени – как е най-добре?

отпечатай новината

12.12.2021 10:02 | Видян 1532 пъти

Картофите са най-полезни сурови, но свалят кръвното и обработени – как е най-добре?

Картофите се оказват изключително голям и важен източник на калий и могат да бъдат ценен съюзник в борбата с хипертонията – високото кръвно налягяне, от което страда половината ни нация. Това стана причина да ви поднесем този лайфхак.

1 порция картофи ни дава 50% от дневната доза, необходима на организма от това вещество. Въпросът е, че картофите са най-полезни сурови. А ние не ги ядем така. При термичната обработка се запазва само част от полезността. Все пак обаче тя остава дори в пържените картофи, при пюрето, дори да бъде заводско на прах.

Как е най-добре да се готвят, за да бъдат с максимално съдържание на полезни вещества? Да се варят или да се пекат. При пържене и пасиране се губят над 70 - 80% от положителните им качества.

Когато говорим за тях обаче трябва да обърнем внимание и на други, не така добри. Картофите например са с високо съдържание на глюкоза, поради което повишават риска от захарен диабет и затлъстяване. Както и от инфаркт. Най-голям риск се съдържа отново в пържените и пасираните картофи.

Накрая, но не на последно място: учените са категорични – картофите са полезни, когато се ядат поизстинали, а никога не бива да ги консумираме горещи! Иначе захарният удар става непоносим за организма.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !