Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Велико издание на Великият Гетсби по бг книжарниците

отпечатай новината

17.01.2022 10:38 | Видян 996 пъти

Велико издание на Великият Гетсби по бг книжарниците

„Нова година – нов късмет” е чудесна поговорка с доказателство черно на бяло – фантастичното ново издание на любимия ми роман Великият Гетсби. Това е истинско събитие, защото тази книга – модерна класика, не се публикува у нас, пък и другаде, твърде често – това става през няколко десетилетия. Още по-малко пък се издава с оригиналните илюстрации и корицата от първата книга на 97 г. У нас това става за първи път. Не, че сборникът от прочутата соцпоредица Световна класика в черно със златни елементи, в който бяха побрали и Гетсби беше лош. Но оригиналът е наистина съвършен. Сецесионен (Ар Нуво, Ар Деко, Либърти, Югендстил) и много красив.
Нов е преводът на Дора Велева. А цялата смелост е на издателство Знаци, което поднася на професионалния читател с вкус прекрасен скъп продукт на един все по-опростачен и все по-стеснен и откъм интереси, и откъм тиражи беден пазар.
Всеки, който се чувства на ниво, просто трябва да има това томче. Аз лично взех две – едно да стои на нощното ми шкафче върху старото издание от Световна класика, а другото за подарък на човек, който ще бъде новопосветен в света на Гетсби.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !