Щерката на Гала се пусна по бански и...

Щерката на Гала, която отчаяно иска да догони славата на...

Новият Ерген не иска жени като...

Новият избраник за „Ергенът“ Евгени Генчев...

Гласовете на мъртвите тръгва по Viasat History

отпечатай новината

06.07.2022 12:08 | Видян 138 пъти

 Гласовете на мъртвите тръгва по Viasat History

Viasat History, най-добрият ТВ канал за история на стария континент, е с нова поредица с Проф. Бетани Хюз – историк, автор и ТВ водещ, която ни е представяла „Нил: 5000 години история“, „Помпей: В очакване на бедствието“, „Дневниците на Венера“, „Осемте дни, които създадоха Рим“ и още многоВ „Гласовете на мъртвите“ - новата поредица в три части, която дебютира на 10 юли, неделя, от 22:00 часа, Проф. Хюз води разследване на някои от най-устойчивите загадки на древния свят, като среща зрителите с впечатляващи хора от миналото, разкривайки го в хода на филма. 

 

Като ползва най-нови научни методи и исторически открития екипът на Проф. Хюз прокопава път към тайните на Тутанкамон, като разкриват отговори, убягвали на египтолозите с десетилетия. Има сведения, че Тутанкамон е живял в мрачен свят на кралски интриги, където баща му е бил мразен, а майка му – умъртвена. С помощта на експерт - геолог, Бетани и екипът й се докосват и до най-новите проучвания и свидетелства, за да реконструират идентичността и съдбата на пет от жертвите на катастрофалното изригване на Везувий  малко момче, войник, бременна жена, гледачка и роб. В поредицата намират място най-нови геоложки проучвания и методи на криминалистиката, които разкриват последователността от събития, довели до изригването на вулкана, причинило трагичната смърт на нашите герои и разрушението на Помпей и Херкулан. Той е най-известният фараон.

 

С революционна ДНК технология и криминалистки анализ „Гласовете на мъртвите“ хвърля светлина върху болестта, от която е страдал, ежедневните физически затруднения, които е изпитвал и в крайна сметка кой в действителност е бил той зад всеизвестната златна маска. А има и мрачна семейна тайна. Детството му е мистерия. Според една от теориите, майка му е култовата Нефертити. Но дали е така? Може би отговорът е в Долината на кралете. В една от гробниците са открити множество неидентифицирани кралски мумии – една от тях на жена, умряла на 25 години, а тялото й било покрито с рани, може би някоя от тях – фатална. Когато е направен ДНК анализ се оказва, че е майка на Тутанкамон.

 

Не е ясна причината за смъртта на майка му, но се знае, че царуването на баща му – Ехнатон – не отишло на добре. Има военни провали, ширели се болести и до края на живота му, египтяните вече го били намразили заради опита му да промени религията. Ехнатон умира, когато Тутанкамон е едва на 9 години. Това от една страна е облекчение за древните египтяни. Според последните изследвания със скенер – черепът на Тутанкамон бил твърде издължен и той е страдал от физически недъзи и заболявания, вероятно вродени. Умира една на 18 години, а откритието на гробницата му и съкровищата, които оставя, го превръщат в сензация на всички времена.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !