Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Австралийски търсачи на злато с нов сезон

отпечатай новината

19.08.2022 13:59 | Видян 802 пъти

Австралийски търсачи на злато с нов сезон

Не само в Европа цените растат! Австралийски търсачи на злато се завръща на 1 септември, в 21:00 часа по Viasat Explore с чисто нов сезон и залозите са по-големи от всякога! В момента именно Австралия е световният лидер по добив на злато, което изостря апетита на отборите да намерят най-големите парчета, които съществуват. Това, обаче, изобщо не е лесна работа. Освен всичко останало в картинката се намесват тропическа жега, изпълнена със змии пустош, огромни дългове и катастрофален пожар. С други думи – нещата са си по местата, що се отнася до Австралийските търсачи на злато. За сведение ето най-големите парчета, откривани някога в Австралия. Първо: малък урок по история. Първите „трески за злато“ се появяват около 1850-те по целия свят, но най-благодатните региони се оказват в Австралия, особено щата Виктория. Точно там е открито най-голямото парче злато - Welcome Stranger. 

 

От тогава гладът за злато никога не е стихвал, а и до ден днешен чуваме за огромни парчета, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за истински открития, обаче, именно австралийският континент остава шампион. По тази причина списъкът по-долу подлежи на промяна във всеки един момент. Welcome Stranger-Тегло: 72kg. Най-голямото парче злато за Австралия е и най-голямото в света. Открито е от двама английски търсачи през 1869 г. и е толкова голямо, че се наложило да го разцепят на две, за да го измерят както трябва. Бруто теглото е почти 110 кг, а рафинираното му нетно тегло, достига главозамайващите 72 кг. Не издържа дълго в първоначалния си вид, защото когато собствениците го продават – за около $666 000 – веднага е претопено и изпратено в Bank of England на слитъци. The Welcome-Тегло: 68.2kg. Вторият най-голям златен къс е открит от група от цели 22 златотърсачи през 1858 г. Намира се в тунел, дълъг 55 метра и оформен грубо като конска глава. Откривателите в Баларат, Виктория са сред първите, които ползват машини, задвижвани от пара. Според легендата, собствениците на тунела отишли на обяд и оставали наемник с кирка да изкопае парчето. Когато осъзнава на какво се е натъкнал, той припада. Когато се връщат от обяд, те си помислили, че човекът е умрял. Тогава един от тях скача и го обръща и така забелязва стърчащия от стената къс, при което също припада. Welcome е продаден за £10 500 и по-късно е изложен в Crystal Palace в лондонския Hyde Park. Lady Hotham-Тегло: 44kg.

 

Третият най-голям златен къс в Австралия – и седми в света – също е открит в Баларат, Виктория - през септември 1854 г. Намерен е в Dalton’s Flat близо до Canadian Gully, в дълбока галерия, пълна с вода. Златотърсачите успяват да го извадят от дълбоката 40 метра шахта като прокопават още около метър надолу. Дават му име в чест на съпругата на Сър Чарлз Хотам, тогавашният губернатор на Виктория, който по случайност е на посещение в областта, точно когато златното парче е открито. Оценено е на £13,000, което се равнява на над  £1.8 млн. в днешни пари. Остава въпросът: дали златотърсачите в „Австралийски търсачи на злато“ ще влязат в списъка? Вижте в новия 7-ми сезон – от 1 септември, четвъртък, само по Viasat Explore.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !